В края на ноември, когато залязва Скорпионът, а Архангелът е подбрал душите да се прибират през невидимите врати на живота, небето става прозрачно: нощта е тъмна повече от всякога, но с оня специален пурпурен оттенък на пламтящ някъде жив огън. Не е равно като свод, а се усещат кадифените заоблености, където са разположени звездите. Орбиталната станция свети като правоъгълна едра звезда, която премигва в червено, когато правят снимки, а планината се е надигнала в тъмното на пръсти – уханна грамада в тъмносиньо и зелено, наситили черното. Всичко е живо в нощите преди Коледа.

Понякога полето гори, подпалено от непредпазливи стопани, но в нощта огънят криволичи и изписва знаци, които се виждат отгоре и насочват желаещите да слязат пътешественици между световете.

Понякога непредпазливите хора нагазват сред следите от знаците – разболяват се или стават катастрофи. Говорят за стресове, за вируси, за заспали шофьори. И никой не отчита, че времето е онова, когато вратите на световете са открехнати, светлините зад тях озаряват нощите и правят звездите ярки, а сърпът на луната блести наточен... и стотици пришълци идват или си тръгват невидими за хората, оплетени от мрежите на ежедневието и затворени зад стени, които сами са вдигнали, от страх да се докоснат с мисъл или с воля. Но всички чакат времето, макар и да са забравили какво точно очакват, когато пътят на Земята ще достигне до крайната врата на годината и – след като я затвори, ще намерят знаците на изминалото време като дар, като ключ към вратите на следващата година.

Има забравени години, когато небето бе сивогълъбово, а светът бе на заоблени преспи от сняг. Това бе отдавна – някъде в края на предишен път, който е свършил и скоро няма да стъпим пак на него. Затова приказките, които са в ковчежето на тази книга, не разказват за него, а само за пътищата, които сега са отворени за нас.

Те са подарък.

В тях има и вашите приказки.

Не четете буквите и редовете – гледайте цветовете, движението, слушайте звуците от мястото на героя в историята – от там се вижда най-добре.

И после разкажете къде сте били.

В нощта, след като се е затворила вратата на старата година и сте протегнали ръка към отварящата се нова врата към света.

ГеА

Ключови думи: приказките, ГеА, гери апостолова, разказвачка

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg