ХХ век - диалог с моя внук

Автор: Марк Феро
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Рива
Брой страници 80
Година на издаване 2007
Корици меки
Език български
Тегло 78 грама
Размери 20x13
ISBN 9789543201105
Баркод 9789543201105
Категории Философски направления, Философия, Хуманитарни науки, Книги

XX век - столетие на научен и социален напредък, или на войни, сблъсъци, нетърпимост, изтребление?

XX век - столетие на светли умове, въздигнали човечеството, или на злокобни личности, потопили го в ненавист и кръв?

Младите хора, родени в края на този противоречив период, неизменно си задават подобни въпроси и имат право да получат отговор, защото точната оценка на миналото предопределя по-доброто бъдеще.
Известният френски историк Марк Феро, автор на редица произведения върху основни събития и явления от близката история, поднася кратък и същевременно изчерпателен обзор на XX век с неговите драми, трагедии и утопии, с двойствеността на достиженията му, със спорното наследство, което завещава на идните поколения.
Ненатрапчивото изведените поуки и проницателните обобщения дават на младия читател ключ на вникне в настоящето и да изгради по-мъдро, по-хуманно и по-плодоносно бъдеще.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Марк Феро е признат специалист по съвременна история, чиито интереси се разпростират от Франция до СССР, развитието на киното и използването му като изворов материал, колониализъм и империализъм и т.н. Работи усилено като част от т. нар. школа „Анали” да въведе нови подходи в историографията. Феро правилно се насочва към преподаването, към самото разбиране, че децата трябва да приемат открито и без някаква досада ученето на история – а това ще рече възрастните да не натрапват бремето на своите страхове и предразсъдъци.
„XX век – диалог с моя внук” е подобен опит за елегантно навлизане в сложната материя на съвременната история. Увлекателно, с много яснота и ерудиция, Феро отговаря на тежки въпроси като: какво е тоталитаризъм и геноцид, къде лежи разликата между двете световни войни, какви са били постъпките на Хитлер и Сталин, защо възниква Студената война; важните последици от падането на Берлинската стена, съвременната връзка/обвързаност между Европа и САЩ.    

Димо Георгиев - Хеликон, Шумен