Последните 20 години. Записки на началника на политическото контраразузнаване

Автор: Ф.Д.Бубков
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Христо Ботев
Брой страници 304
Година на издаване 2007
Корици меки
Език български
Тегло 435 грама
Размери 23x16
ISBN 9789544459390
Баркод 9789544459390
Категории Есеистика. Публицистика. Българска, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

“ ...моята работа в Държавна сигурност бе свързана с проблемите вътре в страната. През целия си живот съм работил в контраразузнаването. Контраразузнаването имаше различни профили различни направления. Главната задача на контраразузнаването беше - борба с шпионажа. Но контраразузнаването - това е и работа в транспорта Контраразузнаването опазваше промишлеността, секретите, в частност на атомната промишленост. Имаше и ще има контраразузнаване. което сега често наричат политическо дирене. Политическото контраразузнаване имаше за задача да защитава държавния строй.
Цялото контраразузнаване защитаваше строя, но това контраразузнаване се различаваше тъй като охраняваше политическата система. Ще отбележа, че тази служба не е изобретение на съветската власт. Тя съществува във всички държави, в Германия, например, това е ведомството по охрана на конституцията. Именно в тази област протече по-голямата част от моята работа в органите. Затова се оказах и в 5-то управление, когато то беше създадено. Основните му функции бяха преди всичко изучаване на процесите, които протичат в страната и обществото. Това познаване би спомогнало за предотвратяване на негативни прояви: процеси, които могат да използват задграничните центрове на „студената воина”, с цел подкопаване на държавния строй. Управлението имаше за задача да предотвратява проникването в страната на агентура, изпращана с цел да създава така наречените огнища за съпротива, недопускане на нежелателни процеси. Със своите информации управлението съдействаше за приемане решения за отстраняване на причините, които могат да доведат до противоречия. В условията на „студената война" тази работа придобиваше особено значение. Водеше се война. След речта на Чърчил във Фултон в западните специални служби се появиха множество планове на „студената воина". Те определяха стратегическите цели и тактиката на тази война. Във войната се използваха легални и нелегални (диверсионни) средства и методи. Последните породиха термина “идеологическа диверсия". Легалните - пропаганда с включване на радио, телевизия, позиви, вестници, книги и обработка на граждани при физически контакти.
И скрити действия. Те се изразяваха в нелегално проникване в страната с цел търсене на хора, които биха могли да сътрудничат на задграничните центрове в “психологическата война"."

Филип Денисович Бобков

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]