Рамакришна и неговите ученици

Автор: Кристофър Ишеруд
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 1

Издател Гуторанов & Син
Брой страници 412
Година на издаване 2007
Корици меки
Език български
Тегло 392 грама
Размери 21x14
ISBN 9789545072031
Баркод 9789545072031
Категории Източни религии, Религия, Хуманитарни науки, Книги

"Това е разказ за един феномен.
Ще започна, като нарека Рамакришна по този начин, вместо "свят човек", "мистик", "светец" или "аватар". Всички тези вълнуващи наименования със смесени асоциации биха привлекли някои читатели, но биха отблъснали други.
Феноменът е често нещо изключително и загадъчно. Рамакришна бе изключителен и загадъчен, най-вече за тези, които можаха да го разберат. Феноменът е винаги едно събитие, факт, нещо, което се изживява. Ето така ще се опитам да представя Рамакришна."

Кристофър Ишеруд разгръща една фантастична история с неподражаем финес... Това е свеж и важен принос към религиозния мистицизъм.
Ню Йорк Таймс

от Милена Кирилова / дата: 05 юни 2012

Книгата е биография на светец, достигнал до най-висшето духовно просветление според индуските Писания - Нирвикалпа самадхи. Но докато в Писанията се казва, че това състояние е рядко да бъде постигнато дори веднъж в живота на човек, Шри Рамакришна навлиза в него всеки един ден и така на неговия духовен екстаз стават свидетели всичките му ученици, последователи и всеки, който е влязъл в някакъв досег с него.
От друга страна, животът му е много точно документиран и неговата биография е далеч от литературната измислица или романа.
Духовните преживявания и опит на Рамакришна са толкова богати и всеобхватни, че той е като една своеобразна духовна енциклопедия. Освен това, той достига до най-висшата реализация следвайки различните световни религии в отделни периоди от живота си - индуизъм (ваишнавизъм, шактизъм), християнство, ислям и т.н. с което неговото послание става едно от най-актуалните за нашето време.
С две думи, всички искрени духовни търсещи рано или късно стигат до Рамакришна и Вивекананда.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]