Съчинения в 4 тома Т.3: Парерга и Паралипомена Част 1

Автор: Артур Шопенхауер
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Захарий Стоянов
Брой страници 704
Година на издаване 2009
Корици твърди
Език български
Тегло 991 грама
Размери 21x16
ISBN 9789540900414
Баркод 9789540900414
Категории Философия, Хуманитарни науки, Книги

От сравнително скромната цел да се опише животът, да се дадат принципите на една по-цялостна философска антропология, възпитателят Шопенхауер плавно преминава към наставленията за живота - за възможно най-разумния начин да се прекара онзи отрязък от време, който ни е даден от раждането до смъртта. И в това отношение ненадминати по сила и блясък са неговите "Афоризми за житейската мъдрост". Сам Шопенхауер - субективно - е далеч от идеята за етическо-назидателен трактат, той е убеден, че скуката е неизбежен спътник на систематичността и изчерпателността, и на своите "Афоризми" гледа така:
"Написах просто това, което ми дойде наум, стори ми се достойно да бъде казано и доколкото си спомням, все още не е било формулирано, поне не изцяло и по същия начин, тоест само ще дообера онова, което е останало след другите на това необгледно поле."
Но, изглежда, и сам Шопенхауер не е предвиждал, че "Афоризми" ще станат неговата несъмнено най-популярна и най-преиздавана книга.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Всеки, който има интереси в областта на философията, а и не само, е запознат с личността на Шопенхауер и неговия крупен труд - „Светът като воля и представа“. След като той стана достояние на българския читател, издателство „Захарий Стоянов“ предоставя възможност, който иска да се докосне и до друга негова не по-маловажна творба  -  „Парерга и Паралипомена“.
В книгата си Шопенхауер излага своите възгледи за света и живота под формата на афоризми. Някои от идеите в „Света като воля и предостава“  може да видите и тук, но написани по-достъпно. Тематиката се върти около въпроса „Какво да правим с живота си, за да го изживеем пълноценно?“. Ако си зададете този въпрос, сами ще се убедите колко обширен и колко подтеми събира в отговора си той.
 „Парерга и Паралипомена“ всъщност събира екстракта на мъдростта от трудовете на Шопенхауер. Афоризмите не са строго научни, могат да се четат за удоволствие и в същото време да ви отведат до проникновени истини.  

Зорница Чернева, Хеликон – Велико Търново