Петър Дънов: За добродетелите и успеха

Автор: Петър Дънов
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Хермес
Брой страници 184
Година на издаване 2017
Корици меки
Език български
Тегло 173 грама
Размери 16x12
ISBN 9789542621805
Баркод 9789542621805
Категории Духовни учения, Езотерика. Духовни учения, Книги

Според Дънов развиването на добродетели е най-важната ни задача на тази земя, защото от това зависи собственото ни добруване. Истинските успехи не се измерват с материалните ни придобивки, а с реализирането на вътрешния ни потенциал. Затова Учителя твърди, че за да успявате в този живот, трябват ви силна воля, ум и сърце. Те се добиват само когато човек води един чист и свят живот.
От петте основни качества - Любов, Мъдрост, Истина, Правда и Доброта - произтичат всички останали човешки добродетели. Те не само ни определят като хора, но дори стоят в основата на физическото ни здраве и благополучие. В книгата са описани качествата на истинския човек и пътят към щастието и успеха: Истинският човек е онзи, който притежава три качества: ум светъл, който мисли право, сърце любящо, което има правилни отношения към всички живи същества, и душа силна, широка, която да обхваща цялата вселена.

Ключови думи: Заветите на Дънов, Ден на добротата, Доброто в нас, Петър Дънов

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Това е малка книжка, която включва части от беседи на Учителя  за човешките добродетели и успеха.


Добродетелите са това, което ни изгражда като хора и трябва да бъдат поставени в основа на живота ни. Като разумни същества трябва да се стремим да придобием повече от тях като благост, благоразумие, вяра, искреност, кроткост, мекота, надежда, разумност, сила,  себевладеене, справедливост, смирение и търпение.


Според Дънов пътят към щастието и успеха  също минава през добродетелта, а любовта е път за постигане на щастието по пътя на добродетелта.


 В настоящето позагубили част от човешкото в нас и забързани в материалния ни свят си стува да се замислим и прочетем тази книжка, да обърнем взор към себе си и тръгнем по пътя на успеха.

Марина Маринова, Хеликон Шумен

Петър Дънов е роден на 11 юли 1864 година (29 юни стар стил, Петровден) в Османската империя, село Хадърча, днес Николаевка, Област Варна, България. Петър Дънов е трето дете на свещеник Константин Дъновски и на Добра Георгиева. Негов дядо по майчина линия е чорбаджи Атанас Георгиев (1805-1865), български възрожденски деятел за църковна независимост. Баща му Константин Дъновски (1830-1918) е първият български свещеник във Варна.
На 22 март 1939 г. записва послание към учениците си, озаглавено „Вечният завет на Духа”. В началото на 1944 г., по време на въздушните бомбардировки над София, организира евакуирането на Изгрева в село Мърчаево (на 24 км югозападно от София) и се установява в дома (сега музей [8]) на своя ученик Темелко Гьорев. Завръща се на Изгрева на 19 октомври 1944 г. На 20 декември 1944 г. изнася пред Общия окултен клас беседата „Последно слово”.


Градинката с гроба на ДъновНа 27 декември 1944 г. умира вследствие на пневмония.
През август 1888 г. заминава за САЩ и се записва студент в Методистката теологическа семинария Дрю в град Медисън, щата Ню Джърси, и я завършва през май 1892 г. През есента на 1892 г. се записва в Теологическия факултет на Бостънския университет, защитава дипломна работа „Миграцията на германските племена и тяхното християнизиране” и се дипломира през юни 1893 г. Една година посещава занятията в Медицинския факултет на Бостънския университет и през 1894 г. получава сертификат, даващ му право да практикува медицина