Ятаган и меч. Първа част: Еничар

Автор: Токораз Исто
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 20

Издател Оренда
Брой страници 859
Година на издаване 2009
Корици меки
Език български
Тегло 1202 грама
Размери 24x16
ISBN 9789542501305
Баркод 9789542501305
Категории Романи и повести. Български, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

"Ятаган и Меч" е исторически роман в пет части. Това е увлекателен разказ за живота на двама братя, насилствено разделени един от друг. Единият бива избран за еничар, а другият става защитник на народа – хайдут. В книгата се разказва за това как въпреки че двамата се намират на едни и същи места, възприемат живота по различен начин и живеят в различни светове.
Петлогията е драматичен разказ в духа на най- добрите балкански истории, в които има страст, любов, предателство, измама, сблъсък на две култури, на две религии и на два характера. Книгата изследва в дълбочина балканската душа и дава отговори на много въпроси за българската народопсихология.

Ключови думи: Страници българска история, Вдъхновение за пролет, Любими исторически романи

от Аз Буки / дата: 26 юни 2022

Нищо българско няма в книгата. Плоски философии, батален примитивизъм и любовни драми в стил турски сериал. Поп-фолк версия на българска история, отразяваща нереализираните его-фантазии на автора.

от Димитър Вълков / дата: 12 мар 2018

Книгата е феноменална и сама по себе си един исторически портал към времена изпълнени с достойнство, вяра, приключения, духовност, места и събития. За хората, които НЕ приемат книгата и пишат глупости за написаното в нея, мога само да им кажа да ЗАМЪЛЧАТ !. Да книгата в определени етапи е доста трудна или поне за мен беше, но е толкова увлекателна и така изкусно написана, че на моменти губиш представа за времето и си тотално погълнат от приключенията и случките на героите. Невероятна е! Истинско съкровище в личната библиотеката.

от Мони / дата: 25 май 2017

Супер, ама супер прехвалена !

от Тонев / дата: 25 май 2017

Не правете грешката да купувате тази прехвалена книга,освен ако не желате да четете за исляма и корана.Също и много бавно развиване на действието.Ако някой желае мога да му я продам на половин цена и да се убеди в думите ми!

от Нено / дата: 03 фев 2017

Авторът сам пише история, като малко се различава от действителните събития и в книгите има някои нелогични ситуации, но все пак е похвално, че повдига българския дух

от Пол / дата: 02 яну 2017

Едва ли би могла да се сравни с романите на Д.Талев, да не говорим за Фани.П.Мутафова, Петър Константинов или Яна Язова. Извинете. Всеки си има вкус, но на тези наши класици в историческата област са ненадминати.

от Мариана / дата: 29 дек 2016

към Димитър:

Уважаеми господин Димитър,
В "Хайдути", трета част от поредицата, на страница 3пише:
"В книгите е описана скритата, премълчавана и често МАНИПУЛИРАНА наша история, но не по скучния и недостъпен начин, използван в училищата и от историческата ни наука."

"Манипулирана" казва достатъчно, мисля!

от Димитър / дата: 29 дек 2016

Още в първи том има невярно съдържание.Араповският манастир е основан 1856г. ,а еничарите са избити и корпусът е ликвидиран 1826г.Питам аз тогава как е възможно Петко да е бил в манастира и по-късно еничар?

от Администратор / дата: 09 авг 2016

До настоящия момент издателството е реализирало изданието единствено с меки корици.

от Виктория / дата: 09 авг 2016

Имате ли книгата с твърди корици ? Все пак е 800 страници ..

от Силвия Балева / дата: 09 апр 2016

Това което прави книгата международна е че не се се гледа само от ъгъла на българите, но е погледнато и от ъгъла на евреи, мюсюлмани, турци, араби и др. А осъзнаваме ли колко е актуална историята от 18 в.(Сирия, новите еничари от Европа , ислямска държава, запада, който още си мисли че света се върти около него)

от мноо ясно / дата: 18 юни 2014

Една от най - интересните исторически книги който съм чел . Има много динамика , много и различни сцени . Като слаб момент определям религиозните теми , които трудно се асимилират и не могат да бъдат разбрани от всеки , Още в тази част се загатва за развръзката. интересно ми е какво ще стане накрая.
Авторът Стоян Цветашки е положил много усилия да събере и сглоби този материал в една уникална книга . Надявам се след време да се появи и филм по нея .
Коментарът е редактиран от администратор.

от Читател / дата: 23 дек 2011

Аз мисля, че книгата е направена нарочно с толкова меки и крехки корици. С всяка прочетена страница тя се разпада и постепенно умира, но възкръсва в мен.

от З.Вълчева / дата: 19 дек 2011

Книгата е невероятна!Дава знания,които няма от къде другаде да получиш и определено начина на поднасяне на информацията в нея,води до по-лесното и асимилиране.Определено най-доброто нещо,което съм чела през последните години.

от Маргарита Златева / дата: 08 авг 2011

Книгата е невероятна, но изработката е ужасна.След разгръщане всяка страница се отлепваше.Не е нормално такъв размер да бъде едва подлепен.Сега си взех втората част - дано тя да е по-добре изработена.Писах на издателя, но отговор няма...

от Йордан Иванов / дата: 14 юли 2011

Книгата е неповторима.

от Иван / дата: 18 апр 2010

Безценно богатство.

от Дидо ДокторА / дата: 28 ное 2009

Макар и да "издиша" на определени места, книгата е страхотна. Толкова много труд и търсене, за да може читателят да вземе наготово безценната информация.

от Никола Петков / дата: 23 окт 2009

Страхотна книга. В пъти по-добра от четирилогията на Д. Талев.

от Емилия / дата: 06 сеп 2009

интересна ли е книгата ??? чел ли я е някой?

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Историческата поредица „ Ятаган и меч“ в петте си части прави най-голямото изследване на еничарския корпус досега. Авторът черпи информацията си от книги на тайни общества, плод на дългогодишните му проучвания. Като резултат получаваме наготово автентични данни, които не можем да прочетем в нито един от учебниците по история. В първата част - “Еничар”, авторът представя една различна истина за еничарите и тяхната роля в обществото. Токораз Исто /авторски псевдооним/ се е постарал да проучи и да ни представи в дълбочина ислямската секта на бекташите, чиито членове са били eничарите. Интересен е и паралелът между отделните религии – ислям, християнство и юдеизъм, който е направен по достъпен за вникване в смисъла им начин. Книгата е написана увлекателно, интригуващо, романът е динамичен и създаващ чувство за напрежение. Историята, представена по този коренно различен начин, ни дава много теми за размисъл.


Ася Карими, Хеликон Пловдив - център

Един от тежките моменти за българите по време на османското владичество е бил така нареченият „кръвен данък“ - младите момчета от народа са били потурчвани и обучавани като воини на противниковата страна. Всички помним сцената на отцеубийство във „Време разделно“ и настръхваме при този спомен.

Но дали това е правилната интерпретация на този исторически момент, или има и друга гледна точка? Нали тези мъже, въпреки различното вероизповедание, са българи, кръвта ни е обща, предците ни също.

Този различен поглед към еничарите ни показва Токораз Исто в първия от поредицата исторически романи, като прави опит да реабилитира тази част от нашия народ, с романа си ни приканва да се отърсим от тесногръдото си мислене, че всеки който не е християнин, е чужд, за да не живеем в омраза към различното и различния.

Кристина Казакова, Хеликон - Пловдив

„Еничар“е първата книга от петте части на историческата поредица „Ятаган и меч“.

В нея авторът прави задълбочено описание на еничарите, като основното оръжие на Османската империя. Защитава тезата, че най-добрите войни- еничари са били българите.

Книгата ни връща много назад във времето, в онези страшни и кървави времена на господство на Османската империя. Освен всички данъци, които раята е трябвало да плаща, е съществувал и „кървавия данък“,най-тежкия и страшен данък в историята ни.

Романът проследява живота на едно обикновено българско момче, Петко Боляров, жертва на този данък.

Много реалистично авторът е описал живота и обучението на младите еничари в еничарския корпус. След усилени тренировки,уплашените момчета са превърнати в машини за убиване. Процесът на потурчване е представен като доброволен.

В резултат на умело манипулиране, тяхното съзнание и мислене се променя и в крайна сметка те сами чувстват, че са готови  да приемат исляма.

Едно от призванията на еничара е да бъде и духовен водач първо на себе си,а след това и на останалите хора.Но всъщност те стават част от ислямската секта на бекташите, към която принадлежат всички еничари.След това всички са разпратени в Анадола, в различни турски семейства.Целта е да бъде сломена тяхната гордост ,да забравят напълно своята етническа принадлежност,да научат и да уважават турските празници.

От този момент съдбата на Петко, приел името Ибрахим Абдаллах, е различна от съдбата на другите. Това е така, защото той е смятан за Махди - последния и най-важен пророк, който ще постави край на пророците и ще сложи точка  на божието учение. Според преданието Махди ще се роди в някой от поробените народи от Изтока, народ със славно минало, принадлежал към Великите ездачи.

 В романа има  прави съпоставка на всички религии и ясно се посочва тяхното основно предназначение - да помагат на изгубилите се да намерят отново верния път към Бог, без значение как го наричат различните народи. Той е един за всички и любовта  му към нас, хората е безгранична.

 Основната идея, залегнала в романа, е да приемем отново еничарите, да ги признаем и да не се срамуваме от тях.

Книгата е плод на дългогодишни проучвания на секретни текстове и общества. Тя е нов и много различен поглед на българската история. Дава ни основание да тълкуваме по съвсем друг начин събитията и причините, довели до появата на еничарството.

Дани Петкова, Хеликон Добрич

“Еничар” е първата книга от обемистата пенталогия на Токораз Исто, която ни потапя в един нов свят със стара слава. Слава, която много често е изопачавана, преправяна и нагаждана за спрямо целите и желанията на хора, които са искали информацията да остане забулена в мъглата на омразата и нетърпимостта.
Каква е истината за Османската империя? Дали наистина знаем всичко за еничарите? Познаваме ли религията, която изповядваме?
Четейки тази книга, въпросите започват да ни застигат един след друг.
Изпълнен с много история, философия, история на религиите, тайни учения и мистерии, сюжетът ни е представен чрез историята на Петко Боляров, който след верига от приключения и премеждия попада в еничарския корпус. Там е прекръстен в Ибрахим Абдаллах и въведен в Исляма, за да служи на султана на Османската империя. Тежко и мъчително обучение, пречупване на воля и гордост, ловки манипулации.
Очаква ви интересен път, който започва в околностите на Араповския манастир, минава през село Козбунар, Одрин, Диарбекир, Анкара, Танжер в Мароко, Истанбул и завършва по бреговете на Азовско море, където е бойното кръщение на новите еничари.
Някак си измамно тежка и обемиста изглежда тази книга, но се чете неподозирано бързо. Тя поставя началото на един огромен труд, който авторът е положил с мисълта да ни разкрие колко много не знаем за еничарите, за Империята, която ни е управлявала повече от 450 години и за самите себе си като българи.

Иван Симеонов-Хеликон-Варна(Мария Луиза)

Токораз Исто е писател, който навлиза в дълбочина в древната българска история. Той си позволява да надзърта в най-затънтените кътчета на българската душа и засяга теми, които са спорни и ключови при формиране на българската народо-психология - като генезиса на българската нация, покръстването на българите и времето, в което сме били под турска власт. Като добър познавач, разглежда темите през призмата на българските бойни умения, древните митове на номадските народи и изотеричните знания.
Личи си задълбоченият интерес на автора към живата история на българите. Неговата дълбочина и вникване във философията прави така, че книгите му излизат извън рамките на обикновените исторически романи. Затова може да се каже, че книгите на Токораз Исто са книги на Пътя. В тях се разказва за духовния път на всеки човек и всеки може да открие в тях онази безценна частица, която да осмисли четенето им.
Това прави книгите на Токораз Исто интересни, полезни, увлекателни и провокативни. И всичко това авторът прави с перото на опитен разказвач. Може би и затова той е избрал псевдонима Токораз Исто, който означава ТОзи, КОйто РАЗказва ИСТОрии - ТОКОРАЗ ИСТО.