Силмарилион

Автор: Дж. Р. Р. Толкин
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 3

Издател Бард
Брой страници 448
Година на издаване 2010
Корици меки
Език български
Тегло 398 грама
Размери 0x0
ISBN 9545841422
Баркод 9545841422
Категории Фантастика, фентъзи. Хорър, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Възникнала далеч преди "Властелинът на пръстените", "Силмарилион" е историята на Първата епоха в Толкиновия свят, древната драма, към която се озъртат героите от "Властелинът на пръстените" и в която някои от тях, като Елронд и Галадриел, са взели участие.

Това е историята на Силмарилите, трите прекрасни камъка, създадени от Феанор, най-надарения творец сред елфите. В тях той пленил светлина от Двете дървета, озаряващи страната на боговете Валинор. Когато първият Мрачен владетел Моргот унищожил Дърветата, тази светлина оцеляла само в Силмарилите; а Моргот ги заграбил и ги вградил в своята корона, пазена в непристъпната крепост Ангбанд, далече на север в Средната земя.

"Силмарилион" е разказ за бунта на Феанор и неговия народ срещу боговете, за тяхното изгнание в Средната земя и за войната им срещу Великия враг – една безнадеждна война въпреки целия героизъм на елфите и хората.

"Как, разполагайки само с малко повече от половин век, един човек се е превърнал в творчески еквивалент на цял народ?"
Гардиън

"На места се извисява до величието на истински мит"
Файненшъл Таймс

"Творба с несравнима красота... великолепна в най-добрите си моменти"
Уошингтън Пост

Ключови думи: Фантастични светове, Измислени светове

от Илиян / дата: 07 юни 2011

Книгата е много добра, препоръчвам я на всеки любител на фентъзито!

от пацата / дата: 30 окт 2010

Тази книга я прочетох като електронна книга,но ще си ч купя като книжно издание,защото е необикновенна запленяваща.

от Ади / дата: 23 мар 2010

иее най-накрая да пуснат по-евтинoто издание !! :)

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Световният фентъзи жанр има различни представители, но един от най-ярките е популярният  британец Джон Р.Р. Толкин, чиято книга "Силмарилион" е публикувана през 1977г., и поставя началото на хронологичното развитие на Средната земя.


Заглавието предшества "Хобит" и "Властелинът на пръстените", като книгата е съставена от разкази, които имат характер на легенди, пропити от богатото въображение на автора и  създадените от него географски места и писмености на народите, населяващи Средната земя.


Не е случаен  впечатляващият факт, че почитателите на творчеството на Толкин, стават все повече и продължават да се увеличават непрекъсното, като  за този интерес  неминуемо допринася   не само настоящата книга, но и  безспорният му  шедьовър  „Властелинът на пръстените”.

Кремена Динева, Хеликон Пловдив - Център

Споменавайки името на Толкин, в съзнанието ни моментално изниква „Властелинът на  пръстените“. Едва ли има човек, който да не е чувал за тази книга и безспорно тя е най-популярната Толкинова творба.

Но за „Силмарилион“ със сигурност можем да кажем, че е трудът на живота му.

Непубликувана преди смъртта на Толкин, книгата достига до огромния брой фенове, благодарение на неговия син Кристофър. Той се заема с нелеката задача да издири, редактира и подреди множеството ръкописи, оставени от баща му.

„Силмарилион“ представлява сборник с разкази за най-ранната епоха от митологичния свят на Толкин, което я прави почти задължителна за всеки фен на „Властелинът на пръстените“ (където, между другото, се разглежда едва третата епоха).

 В книгата е описано сътворението на света, както и бунтът на първите творения. Тя е разказ за епичната битка между Доброто и Злото. Тема, която на някого може да му се стори изтъркана, но Толкин майсторски я превръща в нещо, което да занимава цялото ти съзнание, така че непрекъснато да си повтаряш: “Това е само книга, не е реалност“...

 И все пак да те измъчва натрапчивата мисъл: „ Ами ако е истина? Не може всичко да е измислица - толкова е подробно и реално...“.

 Да, това е светът, измислен от Толкин! Той е толкова реален, че потапяйки се в него, сякаш четеш не художествена измислица, а по-скоро историческа хроника...

Драги читатели, няма да ви заблуждавам с изтърканата фраза, че това е книга, която се чете на един дъх.

Не, „Силмарилион“ съвсем не е такава книга!

 Тя е много сложна и трудна за четене, но същевременно е и най-неповторимото и изключително четиво, сътворено от простосмъртен, което аз лично съм чел. Това е книга, която не искаш никога да свършва, за да не изчезне от погледа ти картината на един прекрасен и малко опасен, но невероятно изумителен свят. Свят, който не можеш да повярваш, че е просто измислица....

A може би не е?!

Деян Дончев, Хеликон Русе

Роден на 3 януари 1892 г. в Блумфонтейн (Южна Африка) в семейство на преселници от Германия; оттам е и малко необичайното трето име \"Ройл\". Завършил е Оксфордския университет. Участвал в първата световна война. През 1925 г. се връща в Оксфорд и работи там до пенсионирането си през 1959. Като учен е известен най-вече с коментираното издание на аглосаксонската епическа поема \"Беовулф\", с преводите на съвременен английски език на средновековни рицарски романи (\"Сър Гавейн и Зеленият Рицар\", 1925), а така също и с есето \"За вълшебните истории\" (1947), в което излага и обосновава собствена концепция за митологичната поезия.

Толкин е един от основателите на литературния клуб \"The Inklings\", членове на който са били Клайв Люис, Чарлз Уилямс, Оуен Барфилд. Първата му художествена публикация е стихотворението \"Битка на източната равнина\" (март 1911 г.). Слава на Толкин като писател идва едва след издаването на трилогията \"Властелинът на Пръстените\", която само от 1954 до 1966 години преминава през петнадесет издания, както в Англия, така и в САЩ.

Толкин е лауреат на премиите Locus Poll Award (1978, 1987), Ditmar Award (1978), Gandalf Award (1974, 1978), Balrog Award (1981, 1979), International Fantasy Award (1957) и Mythopoeic Award (1981).

Джон Толкин умира на 2 септември 1973 година.