Иконостас на първите

Автор: Георги Хинчев
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Орбел
Брой страници 464
Година на издаване 2010
Корици меки
Език български
Тегло 812 грама
Размери 0x0
ISBN 9789544961008
Баркод 9789544961008
Категории Мемоари. Документалистика. Българска, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Иконостас на първите:
Първите български възрожденци-просветители;
Първите строители на новобългарския език;
Първите радетели за самостоятелна българска църква;
Първите български поети;
Първите наши журналисти и издатели;
Първите борци за свободата и независимостта на България;
Едни от първите български дейци на науката;
Първите български дипломати;
Първите български белетристи и драматурзи;
Първите български държавници.

Подобно на знаменитото произведение "Българският Великден или страстите бълтарски", в което Тончо Жечев показва драматизма на борбата за независима българска църква в нейния епицентър - столицата на Османската империя Цариград, в своята книга "Иконостас на първите" Георги Хинчев проследява легендарния път на част от най-великите българи, тръгнали да възраждат пробудилото се за нов живот Отечество от най-изявения "наш" образователен център извън българските земи - някогашната южноруска столица Одеса. В нея се разкриват широк кръг от епохални явления и събития през целия деветнайсети век и на този фон - съдбите и народополезната дейност на двайсет и четири исторически личности, застанали в първата редица на борбата за формиране на българската нация, а след това - и за нейната духовна, културна и политическа независимост.
Книгата на Георги Хинчев "Иконостас на първите" е един вълнуващ документален разказ, в който едновременно с възпяването на епичната борба на водачите на нацията срещу османските нашественици, със завидна сила е показано, че след като устояват на тоталния натиск на руското самодържавие да служат безропотно на неговите имперски и панславистки стремежи да превърнат отечеството ни в руска губерния, в една или друга степен посвещават живота си на отстояването на независимостта на България и след нейното освобождение.
Георги Хинчев е роден през 1936 г. в Плевен, но израства и получава образование в Луковит. Завършва УНСС в София и близо 30 години работи във вестник "Земеделско знаме", където последователно извървява цялата йерархична стълбица от окръжен кореспондент до главен редактор. След демократичните промени в България през 1989 г. той е избран за народен представител в Седмото Велико народно събрание, където участва в работата на постоянните парламентарни комисии по културата и духовните ценности и по радиото и телевизията. Член е на Съюза на българските журналисти и на Съюза на независимите български писатели. "Иконостас на първите" е неговата шеста художествено-документална творба.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]