Изключителните. История на успеха

Автор: Малкълм Гладуел
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 1

Издател Жанет-45
Брой страници 328
Година на издаване 2010
Корици меки
Език български
Тегло 366 грама
Размери 20x13
ISBN 9789544916534
Баркод 9789544916534
Категории Технология и психология на бизнеса, Икономика, Книги

"Изключителните" е бестселър на Ню Йорк таймс под номер едно в раздел "Бизнес книги".

От Малкълм Гладуел, авторът на "Повратната точка", една от най-влиятелните бизнес книги на нашето съвремие.

Запитвали ли сте се защо някои хора са постигнали забележителен успех, докато други – също толкова способни – не са успели? Има ли някаква тайна зад невероятния успех на Бийтълс, Бил Гейтс и бизнесмените, родени през 30-те, за разлика от родените през 40-те години на ХХ век?
Тази книга се опитва да отговори на подобни въпроси, използвайки социологически, културно-исторически и поколенчески анализи, и не на последно място прост и ясен език.

Малкълм Гладуел задава въпроса: кое прави свръхуспешните хора различни? Отговорът е, че ние прекалено се фокусираме върху това как изглеждат успешните хора, и почти никак на това откъде са тръгнали: каква е тяхната култура, от какво семейство са, какво поколение, а също при какви условия са отраснали. Гладуел, който вече ни предизвика да осмислим заразния потенциал на идеите, принципа на действие на социалните епидемии и силата на интуитивните реакции, сега с книгата си “Изключителните” задава поредния провокативен въпрос: защо някои хора успяват? Защо едни водят продуктивен живот за пример, докато други никога не съумяват да разгърнат потенциала си?" - – Washington Post

"Предизвиквайки приетата за чиста монета теория за “самонаправилия се човек”, Гладуел отстоява демократичното убеждение, че суперзвездите не се появяват от нищото, изгряващи благодарение на гения и таланта си. “Те неизменно са облагодетелствани от скритите предимства и необикновените възможности, както и на културното наследство, които им помагат да се научат да работят здравата и да оставят диря в света по начин, по който другите не могат.” Разглеждайки живота на редица прочути хора от Моцарт до Бил Гейтс, той изгражда убедителна теория за това как успешните хора съумяват да обяздват прилива на появилите се възможности: “Някои ги заслужават, други – не, някой ги спечелват, при други е чист късмет.” - – Time Magazine

"Изключителните" е увлекателна дори само заради любопитната информация, с която изобилства – като например защо повечето професионални играчи на хокей са родени през януари, колко часове тренировки са ни нужни, за да усъвършенстваме дадено умение, защо наследниците на имигрантите евреи, заети в шивашката промишленост, стават най-влиятелните адвокати в Ню Йорк, как кариерата на самолетните пилоти повлиява статистката на катастрофите им и как вековната традиция на отглеждане на ориз е помогнала на азиатските деца в изучаването на математиката. Но книгата е много повече от това. Чрез редица примери и анализиране на социалните привилегии на по-светлата кожа и причините за дупките в образователната система – Гладуел ни предизвиква да се замислим за начините, по които привилегиите се манифестират в нашата култура. Той ни оставя да размишляваме над даровете на собствената ни история? И как светът би могъл да процъфтява, ако на повече от нашите деца им бъде гарантирана възможността да развият пълния си потенциал.” - – Publishers Weekly

"В “Изключителните”, Гладуел отново се доказва в жанра, който основно той създаде — книги, които осветяват тайните механизми зад всекидневни феномени. Дарбата му да забелязва интригуващи мистерии, да увлича читателя в лабиринтите им, а после да разкрива своите послания в бистра проза, и тук е представена блестящо. Детайлното изследване на различни области – от канадските хокейни шампиони в младежката лига до азиатските вундеркинди на математиката, от софтуерните предприемачи до възхода на собствената му фамилия от Ямайка, Гладуел – развенчава мита за индивидуалните заслуги, за да изследва как културата, обстоятелствата, точният момент и късметът повлияват успеха, а също как историческото наследство може да дърпа някого назад, независимо от безспорните му индивидуални достойнства. Макар да знаем как завършват повечето от тези истории, Гладуел им връща съспенса и зрънцето късмет, за да направи тези истории свежи и увлекателни." - The Economist

"Можете да сметнете за недостатък нуждата на автора да доказва очевидното: успехът най-често няма нищо общо с интелигентността – нито рокзвездите, нито професионалните атлети, нито софтуерните милиардери, нито дори гениите – имат висок IQ. Но кой в наше време вярва, че високият интелект гарантира успех?" – Bookmarks Magazine

"С тази книга Гладуел настоява да погледнем оттатък заслугите на успешния индивид, а да обърнем поглед към културата и произхода му, към семейството и приятелите му и общите ценности, които е наследил и споделя. Научаваме, че ролята на обществото за това кой успява и кой – не, е значителна. Успехът е дар и когато възможността е налице, някои хора имат силата и наблюдателността да я забележат, проявявайки качества като упоритост и твърдоглавие. Когато успехът идва, той рядко е резултат от вродените способности, по-скоро е въпрос на решимост, на желание да се осъществиш, независимо от жертвите, които се изискват. Чудесно четиво за най-различни видове светци-покровители."– Booklist Review

"Изключителните" е едновременно популярна наука, поп-икономика, self-help и забавление."– Entertainment Weekly

"Истинска наслада за четене. Дни наред ще си блъскате главата над находчивите теории на Гладуел. Това е нов тип книга за автора си, тя е почти манифест."– New York Times Book Review

"Както и предишните му книги, "Изключителните” е провокираща мисленето творба и образец за жанра си."– AudioFile Magazine

Ключови думи: Нов сезон, нови навици и умения

от Виолета / дата: 31 дек 2014

Интересна книга... Определено ще прочета и другите книги на този автор :)

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

„...а никой - нито рокзвездите, нито професионалните спортисти, нито софтуерните милиардери, нито дори гениите – никога не успява, ако е сам.”

Изключителните” на Малкълм Гладуел е забележително четиво, защото представя по един интересен и смислен начин механизма на успеха. Тук няма да срещнете обичайните разкази за известни хора, които много често са украсени, съсредоточавайки се основно върху личността им. Гладуел подкрепя всяка теза с конкретни примери, точни цифри и данни от дългогодишни изследвания.
Как се осъществява подборът на най-добрите хокеисти и футболисти и дали наистина това се дължи само и единствено на техния талант? Явно това зависи от датата на раждане.
Правилото на десетте хиляди часа - според Гладуел след 10 000 часа в правенето на нещо, човек се превръща във виртуоз.Тогава той е извън нормите – outlier. Хора като Бил Гейтс, Бил Джой, групата Бийтълс са имали уникалния шанс да развият способностите си благодарение на възможностите, които обществото им дава, съчетани с упорит труд (над 10 000 часа) и амбиция.
А знаете ли, че високият коефициент на интелигентност в никакъв случай не гарантира сполуката на един човек? Има много примери за пропилени гении като Кристофър Лангън – човек с изключителен ум и познания, но неспособен да пробие в сферата на науката. За разлика от късметлията Робърт Опенхаймер, който е имал щастието да израсне в благоприятна семейна среда. Така „Изключителните” поставя проблема за неоползотворения потенциал и загубата за света от всяка пропиляна дарба.
„Ако Канада имаше втора хокейна лига за децата, родени през втората половина на годината, щеше да има двойно повече хокейни звезди старша възраст. Сега умножете този загубен потенциал по броя на всички професии. Светът би бил толкова по-богат от този, с който сме свикнали.”

Етническата теория много добре илюстрира въздействието на произхода върху успеха или липсата на такъв.
Един простичък факт, свързан с трудоемкото обработване на оризови ниви в азиатските страни определя постиженията на тамошните деца в математиката. Защото културната среда, в която си израснал оказва огромно въздействие върху това как ще подходиш към всяка спънка.
Дори цветът на кожата и историческите събития имат значение, когато става въпрос за шанс да получиш добро образование. Личната история на Гладуел го доказва.
В крайна сметка, успехът не е само индивидуална заслуга, а и сбор от предимства, които получаваш наготово или случайно от средата, времето и мястото.


„На пръв поглед постиженията на адвокатите суперзвезди, математическите гении и софтуерните предприемачи изглеждат необикновени. Но не са. Те са продукт на историята, обществото, възможностите и наследствата. Техният успех не е изключителен или мистериозен. Той е основан на мрежа от предимства и наследства, някои заслужени, други не, някои спечелени, а други плод на чист късмет – но всички жизненоважни за превръщането им в това, което са. В крайна сметка, изключителният човек не е никак изключителен.”

Любина Йорданова, Хеликон Русе

Малкълм Гладуел e роден на 3 септември 1963 г. в Англия, но когато навършва 6 години, семейството му се премества в Канада. Завършва история в университета на Торонто, след което започва да практикува журналистика в различни канадски и американски издания.
Бил е репортер на Washington Post с ресори бизнес и наука, а след това е ръководил Бюрото на вестника в Ню Йорк. През 1996 г. става част от редакционния екип на списание New Yorker.

Малкълм Гладуел е автор на книгите Повратната точка: Как малките неща могат да доведат до големи промени; Изключителните; Проблясък: Силата на мигновените решения и Какво видя кучето, като първите три са били начело на класацията за бестселъри на The New
York Times. През 2013 г. излиза книгата му Давид и Голиат, в която той предлага нова гледна точка към начина, по който възприемаме грешките, несъвършенствата и недостатъците, като ни демонстрира колко красиви и важни неща в нашия свят се раждат в условия на страдание и непрестанни предизвикателства.

Книгите и статиите на Гладуел се занимават най-вече с неочакваните резултати от проучвания в областта на социалните науки и психологията, като често и задълбочено се позовават на многобройни академични източници.

Гладуел е в списъка на 100-те най-влиятелни личности на списание Тайм за 2000 г. Носител е на първата награда на Американската социологическа асоциация за изключителни постижения в отразяването на социални въпроси през 2007 г., а също и на почетна степен от Университета на Уотърлу.