Хомър и Лангли

Автор: Е.Л.Доктороу
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 1

Издател Алтера
Брой страници 228
Година на издаване 2010
Корици меки
Език български
Тегло 262 грама
Размери 21x13
ISBN 9789549757569
Баркод 9789549757569
Категории Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

„Хомър и Лангли" е последният роман на американския писател Е.Л. Доктороу ("Рагтайм", "Езерото на гмурците", "Жития на поети", "Били Батгейт", "Световно изложение"), който достойно се нарежда сред най-добрите му постижения.

Хомър и Лангли Колиър са братя. Единият е сляп пианист, другият е пострадал в Първата световна война от бойния газ иприт и се люшка между лудостта и, може би, величието. Живеят като отшелници в огромната си богаташка къща на Пето Авеню, която препълват с изровени от боклукчийските кофи вещи, събирани, „защото един ден може да потрябват", с купища стари вестници, които Лангли изчита всеки божи ден, подготвяйки се за издаването на своя един-единствен вестник на всички времена с пророчески репортажи. Въпреки уединението обаче всички важни събития на епохата не само че не ги подминават, ами буквално нахлуват в дома им - войни, политически размирици, хипита и технически постижения. Двамата не искат нищо от света освен да бъдат оставени на мира, но по ирония на съдбата препълнената им с боклуци къща дава убежище на емигранти, проститутки, светски дами, тайни агенти, гангстери и джаз музиканти. Заседналият им домашен живот се оказва пълен с опасности, докато двамата се мъчат да оцелеят и да намерят смисъл в живота си.

В ръцете на Доктороу пресъздаването на действителната история на последните двама бездетни наследници на прословутото и баснословно богато нюйоркско семейство Колиър отеква с дълбоките резонанси на древногръцки мит, в който човек се изгубва като в приключение. Писателският талант на Доктороу включва и майсторски сюжет, и талантливо перо, но най-поразително е неговото проникновено, педантично населено с вещи и факти, напълно овладяно въображение.

от Сонечка / дата: 24 юни 2011

Страхотна книга! Поглъщаща... И какъв край само...

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Да прочетеш книга на Е.Л.Доктороу е специално събитие. Най-разпознаваемият американски писател сред цяло съзвездие от втората половина на 20-ти век –Филип Рот, Джон Ъпдайк, Норман Мейлър, Дон де Лило.

Доктороу обича натрупването на образи, писането на биографии, фотографирането на лица, създаването на индивидуална история. Като емблеми на неостаряваща ретромода са и Хомър и Лангли - двама несретници в рушащата се фамилна къща на Пето авеню.Това недвижимо имущество, заедно със слепотата на единия и лудостта на другия, представлява неизбежното състояние на времето, в която живеем.То е и наше време - с отломките, сред които бродим; хората, които нахлуват в душите ни; синхрона, който се мъчим да постигнем.

Не ги разбирате? Просто трябват други сетива за вътрешния свят, в който рано или късно всички се прибираме.

Людмила Еленкова, Хеликон България

Е. Л. Доктороу е сред класиците на съвременната американска литература. Заслужената славата на автор е спечелена с такива  великолепни романи като „Рагтайм” и „Езерото на гмурците”. Неговият стил  и умение да пренася читателя в различни ситуации, исторически и същевременно удивително съвременни, го правят дълбок и четивен.

За своя роман „Хомър и Лангли” той споделя, че е книга за пътуването.

Двама души, братя, наследници на стара и богата фамилия, попадат в поредица от житейски приключения и несгоди, но затворени в своите слепота и налудничавост. Загърбили нормите на цивилизацията, на чистото градско живеене, те битуват в центъра на метрополиса Ню Йорк изолирано, вманиачени в трупането на вехтории и припомнянето на стари истории. Това е едно затворено пътуване – метафора на живота ни днес в цялата му странност.

Романът, както и другите прекрасни творби на Доктороу, е изграден върху реални исторически случки и градски легенди. „Хомър и Лангли” е истинско постижение и увлекателно литературно пътешествие.

Димо Георгиев, Хеликон Шумен

EДГАР ЛОРЪНС ДОКТОРОУ е роден през 1931 г. Завършил е Кениън Колидж и
Колумбийския университет. Работи в сценарния отдел на Columbia Pictures, главен
редактор е на New American Library, Dial Press и други издания. От 1969 г. се посвещава
на литературна дейност и преподава в различни американски университети: Йел,
Принстън, Калифорнийския и Нюйоркския. От 1984 г. е член на Американската
академия и Националния институт по изкуства и литература.
Доктороу е сред най-значимите съвременни американски писатели. Носител е на
редица награди и отличия за литература. Романите му “Книгата на Даниъл”, “Рагтайм”
(филмиран от Милош Форман), “Езерото на Гмурците” и “Били Батгейт” (екранизиран
от Робърт Бентън) са световни бестселъри.
В романите си, панорамни картини на живота в САЩ от края на ХІХ и началото на ХХ в.,
Доктороу съчетава документалната с художествената проза; утвърждава обикновения
човек като носител на демократични традиции и непрекъснато изненадва читателите
си със своите стилистични експерименти.
Да се приеме като толкова особен един роман, в който има загриженост за нашето общество, е факт, показателен по-скоро за нашето време, отколкото за която и да е от
книгите ми.

Сега знам, че всеки миг си има своя истина и това, което наричаме измама, е всъщност истината на отделния миг, желанието той да бъде това, което изглежда.
Е. Л. Доктороу