Воля за смисъл. Избрани доклади по логотерапия

Автор: Виктор Франкъл
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Леге Артис
Брой страници 322
Година на издаване 2011
Корици меки
Език български
Тегло 264 грама
Размери 20x14
ISBN 9789548311199
Баркод 9789548311199
Категории Психоанализа, Психология, Хуманитарни науки, Книги

„Ако стъпя върху нещастието си, тогава ще застана по-високо.” - Хьолдерлин

Виенският невролог и психиатър Виктор Е. Франкъл е основателят на логотерапията – „третото Виенско направление на психотерапията”, както я наричат някои автори. В тази книга са събрани доклади на Франкъл, очертаващи неговия път. Той изразява становището си по следните теми:
Воля за смисъл / Време и отговорност / Логос и екзистенция / Плурализмът на науките и единството на човека / Детерминизъм и хуманизъм / Логотерапия и логотерапевтично лечение и други.


Свободата е един от човешките феномени. Тя обаче има някакъв предел. Човекът не е освободен от условията, а само свободен да приеме нагласа към тях. В крайна сметка от него зависи да реши дали да се подчини на условията, дали да бъде победен от тях.
„Обикновено виждаме, ако мога да се изразя така, стърнищата на преходността, но често не забелязваме пълните хамбари на отминалото, в които отдавна вече сме прибрали на сигурно място нашата житейска реколта: произведенията, които сме създали, делата, които сме извършили, любовите, които сме преживели и страданията, които сме понесли с достойнство и храброст.” - А. Батяни


Цитати
„Дни сияйни… да не плачем, че са отлетели,
по-добре да се усмихнем, че сме ги живели.”

Да бъдеш човек, надхвърля собствените ти граници, то те насочва към нещо, което пак не е самото то. Към нещо или към някого – към някакъв смисъл, който трябва да осъществим, или пък към друго човешко същество, което срещаме, към кауза, на която служим или към личност, която обичаме. И съществуването като човек е нарушено дотолкова, доколкото тази себетрансценденция не е осъществена и изживяна.

Свободата е един от човешките феномени. Тя обаче е твърде човешки феномен. Човешката свобода има някакъв предел. Човекът не е освободен от условията, а само свободен да приеме нагласа към тях. Но те не го определят еднозначно. Понеже в крайна сметка от него зависи да реши дали да се подчини на условията, дали да бъде победен от тях.

В концентрационните лагери хората ставаха по-диференцирани. Свинете свалиха маските си. А също и светците. Гладът разкри истинския им облик. Гладът беше еднакъв за всички, обаче различията между хората се очертаха ясно. Как беше заглавието на новия бестселър? – „Calories do not count” (Нещата не зависят от калориите).

В крайна сметка човешкото поведение не се диктува от условията, в които човек попада, а от някакво решение, което той взема.

Онова, за което става дума, наистина не е страхът или какви чувства бихме могли да изпитваме в даден момент, а най-вече и единствено за това, каква позиция заемаме спрямо тях, т. е. за нашата нагласа. Тази нагласа все пак е именно свободно избрана.

Ключови думи: Вдъхновение за пролет

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Виктор Франкъл е един от най-интересните психолози на XX в., човек с голямо интелектуално присъствие и невероятен живот.

Добре познат на българския читател, сега отново имаме възможност да се насладим на интересните му идеи в областта на „логотерапията” в това томче с доклади.

Здрав оптимизъм, жизненост и интересни идеи намират място в книгата и съм сигурен, че ще предизвикат интерес.

Димо Георгиев, Хеликон Шумен

Виктор Е. Франкъл е дълги години професор по неврология и психиатрия във Виенския университет, но заема професури и в Америка, и поточно в Харвард и университетите в Далас и Питсбърг. Създател е на логотерапията - нов психотерапевтичен метод, наричан още Трето виенско направление (след психоанализата на Зигмунд Фройд и индивидуалната психология на Алфред Адлер). Удостоен е с 27 почетни докторски титли от университети от цял свят.
Няколко години прекарва в концентрационни лагери.
Виктор Франкъл е написал над 30 книги, които са преведени на повече от 40 езика. Най-четена от всички обаче си остава малката му книжка „Човекът в търсене на смисъл“, която описва живота му в нацистките концентрационни лагери и научените там уроци за духовно оцеляване. Книгата е претърпяла над 100 издания на английски език и до смъртта на Франкъл през 1997 г. от нея са продадени над 12 милиона екземпляра. Според изследване, направено от библиотеката към Американския конгрес, това е една от 10-те най-влиятелни книги на миналия век, променила живота на мнозина. И до днес тя се радва на нестихващ интерес и неизменно присъства в бестселъровите класации на редица държави. Това е книга, доказала своята непреходна стойност.