Благосклонната чума

Автор: Росица Казакова
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 1

Издател AMG Publishing
Брой страници 286
Година на издаване 2012
Корици меки
Език български
Тегло 273 грама
Размери 19x13
ISBN 9789549696462
Баркод 9789549696462
Категории Романи и повести. Български, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

„Благосклонната чума” е роман антиутопия, красива алегория на идеята за силата на свободната воля и стремежа към истината. История за израстването, за търсенето на собствения път отвъд ограниченията на обществото и за връщането към корените ни тогава, когато сме намерили себе си.

В този свят всяко дете знае от малко, че един ден ще остане без родители. В този свят детето от малко е обучавано да се справя само с живота. В този свят детето един ден започва да живее самостоятелно... още докато е дете. Защото в един хубав ден родителите му получават призовка, че трябва да го напуснат и никога повече да не се връщат при него, а оттук нататък то може да разчита само на себе си и на закрилата на организация, наречена Испектората.
Това е светът на еманципираните деца – едно от които е Карина.
Привидно животът на Карина тече гладко, но от момента на еманципирането в ума й често се прокрадват най-различни въпроси. Защо има толкова много сгради, а толкова малко хора? Защо служителят, който идва периодично в дома й, неизменно приключва инспекцията с думите „Родителите ти са живи”. Карина споделя своите размисли с приятелката си – училищната библиотекарка госпожица Песимиси, но тя я предупреждава да не разказва на никого за тях.
Съвсем неочаквано госпожица Песимиси изчезва и оставя на Карина следа към забранена книга, наречена „Хроника”. От нея Карина и нейните приятели Адриан и Любчо научават страшната истина за света, в който живеят – че той е просто крехка, скрепена с усилия останка от живота преди опустошителна епидемия, убила всички възрастни хора. Миналото лека-полека започва да изплува, а с разкритията се ражда и страстното желание на три деца да открият кои са и откъде идват.

Героите на Росица Казакова са част от един свят със своите правила и уредба; свят, създаден върху несигурните основи на страха от смъртта и желанието да контролираш природата; но и свят, в който жаждата да следваш своя уникален път и да търсиш истината не може да бъде потушена лесно – един свят, твърде подобен на нашия.

от Жасмина Митева / дата: 03 ное 2012

Изключително интересна антиутопия. Браво на Росица Казакова за чудесната книга, която е написала. Определено МНОГО ми хареса и имаше смисъл!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Напоследък антиутопиите са предпочитаният от мен жанр и след като прочетох „Пазителят“, се прехвърлих на „Благосклонната чума“ - роман от млада българска авторка. Стилът на Росица Казакова ми допадна много – езикът й е изчистен, без излишна натруфеност, но изпъстрен с интересни сравнения, репликите на героите вървят гладко като в истински разговор и не ме натовари с излишни описания.


За какво иде реч в книгата – след опустошителна болест 80% от населението на земята е загинало и са останали главно деца. Деца, които трябва да пораснат бързо и да заживеят като възрастни. За което те не са готови, не искат да преживяват отново болката от раздялата с всички любими същества. Именно затова е въведена т.нар. Еманципация на децата – родителите получават призовка, когато децата им са готови да се грижат сами за себе си, и никога повече не ги виждат. Но това, че едно дете е оставено само, значи ли, че страда по-малко, това, че е самостоятелно, прави ли го щастливо?


Карина е едно малко еманципирано момиче, което не се подчинява на правилата, тя иска да знае защо нещата са стигнали до тук и какво може да се направи, за да не се разделят децата от родителите им. Така, с една „Хроника“ в раницата и с най-добрите си приятели тя се отправя на едно пътуване, което носи не само отговори, но и мъдрост... и малките деца порастват... 


 

Станислава Чалъкова, Хеликон Велико Търново

Росица Казакова е родена през 1984 г. в София и е дъщеря на художника Димитър Казаков - Нерон. От най-ранна възраст се обучава да бъде професионален музикант като свири на пиано. През 2008 г. получава магистърска степен по специалност Хорово дирижиране от НМА “Проф. Панчо Владигеров” и скоро след това започва работа в БНР, програма “Христо Ботев”, където подготвя и представя в ефир музикални програми. Преди това е работила като аниматор в туризма, плажен спасител и певец в църковен хор. През цялото това време Росица Казакова таи в себе си една скрита любов - към историите, и една мечта - сама да ги разказва. Това се осъществява в края на 2010 г. със завършването на първия й роман “Благосклонната чума”, публикуван през 2012 г. от AMG Publishing.