Тъмната кула: Вихър през ключалката

Автор: Стивън Кинг
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 44

Издател Плеяда
Преводач Адриан Лазаровски
Брой страници 400
Година на издаване 2012
Корици меки
Език български
Тегло 395 грама
Размери 14x21
ISBN 9789544094324
Баркод 9789544094324
Категории Трилъри, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Скъпи верни читатели,

Докато мъдрувах върху редактирането на „22 ноември 1963”, отново започнах да мисля за Средния свят. И да го сънувам. В общи линии вече бях разказал за приключенията на Роланд, Джейк, Еди, Сузана и Ко от момента, в който те напускат Изумрудения град, и повторната ни среща с тях в покрайнините на Кала Брин. Но какво ли се е случило с тях междувременно?

Хрумна ми, че са попаднали в окото на страховита буря... и полека-лека във въображението ми заизникваха образи и картини. Зърнах как от облак жълтеникав прах изникват ездачи. Зърнах човешки глави, набити на колове. Зърнах тресавище, в което дебнат опасности и страхотии. Зърнах достатъчно, за да ми се прииска да видя останалото. Накратко, аз се върнах при моите приятели от ка-тета. Резултатът е „Вихър през ключалката”.

Няма да издам какво се случва с Роланд и със спътниците му; ще кажа само, че ще научите неподозирани истини за Средния свят.

И още нещо: докато съчинявах тази книга, адски се изкефих.

Стивън Кинг

Ключови думи: Тъмната кула

от ceco / дата: 30 ное 2014

За мен лично слаба книга, очаквах много повече пък и ми се стори много детска.

от бори / дата: 17 юли 2013

Книгата е адски увлекателна! Чета я всяка свободна секунда,а Кинг е един от най-класните автори. "Тъмната кула" го изкачи на светлинни нива. Загуба е за всеки ценител да не се е докоснал до нея.

от Борко / дата: 07 юни 2013

Именно - ако беше за възрастни, чудовището нямаше да ги изнасилва, те щяха сами да му пускат ;)

от Шокирана г-жа / дата: 07 юни 2013

Много детска? Тази книга, където се говори за чудовище, което не само изяжда, но и изнасилва жертвите си??? Не знам какви разбирания имате, но ако това е детска книга за вас, притеснявам се за децата ви...

от Бориславов / дата: 19 май 2013

Не ми хареса, много детска ми се стори.

от Сол Белоу / дата: 17 май 2013

Очаквах повече

от Администратор / дата: 08 апр 2013

Към момента не разполагаме с такава информация. Когато това стане факт, с удоволствие ще предложим на нашите читатели.

от Денерис Таргариен / дата: 06 апр 2013

Следващата Тъмна кула кога излиза?

от Карлос / дата: 16 фев 2013

И самият Стивън Кинг казва, че Тъмната кула е най-значимото, което е писал.
Така че който не чете книгите за Тъмната кула, все едно нищо не е чел от Стивън Кинг.

от Draven, Malazan / дата: 15 фев 2013

Именно. За света на Кулата могат да се разкажат още много, много истории - той е все така загадъчен, както в началото.

от Сузана / дата: 15 фев 2013

Защото хората искат, да четат още, и за Тъмната кула, и за другите светове на Стивън Кинг. Ако спре, да пише, ще е егоистично от негова страна.

от Карбон / дата: 04 фев 2013

Хохохохо, поредният бълвоч от краля на комерса и ширпотр***та.
Нали щеше да се отказва, да пише, защо не спира да тормози хората?

от Фирмата / дата: 29 яну 2013

Кинг нещо взе все по-малки книги да вади, защо ли?

от Sindbadd / дата: 24 яну 2013

Последната книга която си купих от Стивън Кинг беше Куджо.
Няма да направя същаъа грешка отново.

от Тайс / дата: 15 яну 2013

Много кратка. Очаквах повече.

от Heart Of Darkness / дата: 07 яну 2013

deadface е напълно прав. Само ще добавя към изброените от него автори като Чарлз Дикенс, Томас Харди, Марк Твен, Робърт Силвърбърг, Ричард Матисън, Робърт Хауърд, съвременни големи имена като Нийл Геймън и Патрик Нес, да не изброявам повече, че списъка ще стане прекалено дълъг. Хоръра май ще излезе най-сериозният жанр, след като толкова много големи имена са писали в него.

от deadface / дата: 07 яну 2013

Разбира се, че не пише само хорър; пише предимно хорър, защото 3/4 от произведенията му са такива :) И в това няма нищо лошо; лошото е, че хора като теб смятат хоръра за посредствен жанр, което показва единствено колко слабо го познават. Мери Шели, Е. Т. А. Хофман, Едгар Алан По, Брам Стокър, Густав Майринк, Хорас Уолпол, Ан Радклиф, Натаниъл Хоторн, Амброуз Биърс, Робърт Луис Стивънсън, Ги дьо Мопасан, Балзак, Артър Конан Дойл, Ръдиард Киплинг, Хенри Джеймс, Уошингтън Ървинг, Оскар Уайлд, Пушкин, Гогол, Хърбърт Уелс, Рей Бредбъри, Харлан Елисън, Теодор Стърджън, Джон Уиндъм, Агата Кристи, Дафни дю Морие, Джойс Керъл Оутс (номинирана три пъти за наградата Пулицър) също са писали хорър, защото част от произведенията им са именно такива. И това ги прави малко или повече хорър писатели като мистър Кинг... или него като тях... колкото и да ти е трудно да го приемеш. Но не ги прави по-малко стойностни като автори, нали? Просто Бредбъри ще остане в историята като писател-фантаст, защото е писал предимно фантастика, Дойл и Кристи - като автори на криминални/детективски истории... а Кинг... Кинг ще се помни като класик на хоръра и един ден децата ще изучават в училище не "Зеленият път", "Изкуплението Шоушенк" или дори постапокалиптичната фантастика с антиутопични елементи "Сблъсък", а разкази като "Вампирът" и романи като "То", "Гробище за домашни любимци", "Сейлъм’с лот", "Сиянието" и "Тъмната половина". (А в американските училища навярно и "22 ноември 1963" заради любимия им Кенеди + антиутопията "Бягащият човек" заради приликите с атентата на 11 септември 2001, но това е друга тема :))

от redordead / дата: 06 яну 2013

абе хора, само глупости говорите, да кажете, че Кинг пише хорър или пише фентъзи е все едно да кажете, че Моцарт е бил някъв композитор и е написал там нещо...

Стивън Кинг е един от най-добрите живи писатели в момнета и няма значение за какво пише, пише го добре, и повече от добре. Ствин Кинг е живата класика в съвремената литература и какво значи ужаси? Зеленият Път или Изкуплението? Сблъсък хорър ли е? И какво значи, започнал да пише фентъзи? Кинг да не го е започнал оня ден? И да не забравяме, че Кулата не е типичното героично фентъзи.

Много хора подценяват Кинг и като чуят името му и си мислят за ужаси само, ама понеже я са прочели една две книги я не и не осъзнават, че мястото на този писател в пантеона на америсканската литература е редом до това на Хемингуй и Стайнбек. Поставянето на Кинг в рамки е най-глупавото нещо, което може да се направи, и хората, които четат литературата заради удоволствието от хубавата история и не са ограничени само в един жанр го осъзнават. А на фентъзи фенбойчетата нека си четат Робърт Джордън и другите клонинги и да се надяват, че докато се песнионират ще дочакат края на безкрайните има бози.

от Death Wall / дата: 05 яну 2013

Има няколко предпочитани жанра според възрастта на читателя.
- За най-крехката възраст е Фентъзи. Тогава читателя още вярва в доброто, кротък е и има идеали
- За тийнейджърите е Научна фантастика. Интересуват ги как функционират нешата, учат точни науки в училище и кандидатстват медицина, инженерство и програмиране
- За зрелите е Хорър. Вече са разбрали как функционира света и живота, осъзнали са че смъртта и жестокостта са движещите сили, че нищо не зависи от тях и че нищо добро не ги чака. Никой нищо не може да промени, живота е трагедия.
Затова Стивън Кинг е най-четения писател на света.

от deadface / дата: 03 яну 2013

Дони, Кинг не се е отказал да пише хорър, точно обратното. Вече публикува няколко още неиздадени у нас новели и разкази, повечето от които са хорър, а следващите му 3 романа, които ще излязат в Щатите през 2013 и 2014, са съответно криминален роман за сериен убиец със свръхестествени елементи, свръхестествен хорър и мрачно hardboiled криминале за масов убиец :)

от Дони / дата: 03 яну 2013

Мисля, че с тази книга Стивън Кинг заявява, че отсега нататък ще пише фентъзи. Когато прочетох "22 ноември" ми просветна, че хорърът вече не му е интересен като жанр, и му се иска да пише нещо по-различно, приказно, не тъй омърсено от нашия свят. И понеже вече е написал най=великите хорър произведения на земята, му се ще да пробва нещо друго, да се пречисти във фентъзито, което е най-благородният жанр. Сигурно само пробва да види как ще се приеме това с тази книга, а после ще напише цяла поредица романи за света на Тъмната кула, без обаче Роланд Еди Сузана Джейк и Ко да са главни герои, а някак си преди да се срещнат, още от младостта на Роланд, за който период почти нямаме информация... Или поне така си мисля...

от Кирил / дата: 30 дек 2012

Човекът от Малазан е прав - в много книги на Краля има препратки към света на Тъмната кула

от Alex / дата: 30 дек 2012

Подариха ми я за Коледа заедно с още няколко книги.
Тази ми хареса най-много.

от Draven, Malazan / дата: 29 дек 2012

Вие губите. Още повече имайки предвид, че абсолютно всяка книга и история на Кинг (от "То", през "Сблъсък" до "Черният дом") са свързани по един или друг начин с Тъмната кула.

от Л.А. Лейкърс / дата: 27 дек 2012

И аз мисля да пропусна

от Либер / дата: 27 дек 2012

Въпреки че съм голям фен на Кинг, никога няма да прочета нещо от Тъмната кула.

от Моли Мейсън / дата: 17 дек 2012

Това върна детското в мен

от Depeche Mode / дата: 12 дек 2012

Приятно съм изненадана от тази книга. Не харесвам Стивън Кинг, защото винаги има някакви мръсотии и цинизми в книгите му, но тук нищо такова не ме подразни. Нещо като Очите на дракона, но тази е по-хубава.

от Книгоман / дата: 12 дек 2012

Хареса ми :)

от Draven, Malazan / дата: 12 дек 2012

И, bog, "Тъмната кула" е и винаги ще бъде, фентъзи, не хорър.

от Draven, Malazan / дата: 12 дек 2012

Всъщност, Стан, корицата е страхотна.

от Стан Юрис / дата: 11 дек 2012

много слаба корица

от Марилион / дата: 10 дек 2012

Най-великолепият Коледен подарък. Но да се има пред вид, че Стивън Кинг не е за олигофрени.

от bog / дата: 09 дек 2012

не, просто трябва да си ограничен и заблуден фен на хоръри

от Божурище / дата: 02 дек 2012

Трябва ли човек да е чел Тъмната кула, за да прочете тази?

от Друдкх / дата: 01 дек 2012

Това май не е отделна книга.

от Rijanna / дата: 27 ное 2012

Адмирации към издателя! Другото е удоволствие за читателите.

от Йовкова / дата: 27 ное 2012

Така ме омагьоса, че не мога да се откъсна от историята...

от Йордан / дата: 23 ное 2012

о даа :D

от Йордан / дата: 22 ное 2012

"Вятърът през ключалката" звучеше къде-къде по-добре.

от Изида / дата: 21 ное 2012

Свърши Кулата, ама и парите от нея свършиха, а и Стивън Кинг трябва да яде.

от Draven, Malazan / дата: 19 ное 2012

Свърши, свърши.Това е отделна книга. ;)

от Филип Македонски / дата: 19 ное 2012

Тъмната кула не свърши ли?

от Шута / дата: 19 ное 2012

Най-накрая!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Роден в Портланд, щата Мейн. Когато Стивън е бил двегодишен, баща му е излязъл от къщи да купи цигари и повече никой не го е виждал. Стивън е прекарал детството си в пътуване между Форт Уейн, щата Индиана, където е живеело семейството на баща му и щатите Масачузец и Мейн, където са живели роднини на майка му. В крайна сметка Стивън и Дейвид (заедно с майка си) се заселват в Дърхем, щата Мейн, където завършват средното си образование. В училище Кинг е бил запален по филмите на ужасите от 50-те години, играел е във футболния отбор и групата по рокендрол. През 1966 г. завършва училище и влиза в Университета на щата Мейн, който завършва през 1970 г. През 1971 г. се жени за Табита Спрюс, с която се е запознал и сприятелил в университета. Кинг е продал дебютния си разказ в списание за криминалета още докато е учил в училище. Той дълго не е можел да си намери работа по специалността, затова младежите се издържали само с парите, които Стивън е получавал като черноработник в промишлени перални и със спестяванията на Табита. Случайните хонорари, които Стивън е получавал от публикуваните в различни списания разкази, се оказали сериозна помощ. През есента на 1971 г. Стивън започва да преподава английски език в Общественото средно училище Хемдън, щата Мейн. Цялото си свободно време е посвещавал на работата над разказите и бъдещите си романи. Първите му два романа многократно са отхвърляни от много издателства и Кинг, доведен до отчаяние, даже изхвърлил ръкописа на единия в кошчето, но по настояване на жена си да направи последен опит изпратил извадения от боклука ръкопис в издателство Doubleday и след известно време получил чек за 2500 долара. Романът се е наричал Кери. Книгите на Кинг са издавани в общ тираж около сто милиона екземпляра и са преведени на повечето от световните езици; Кинг станал най-богатият писател за цялата история на литературата. Много от неговите романи са екранизирани. Живее в Бангора, щата Мейн.