Уроборос

Автор: Иво Георгиев
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 1

Издател Жанет-45
Брой страници 204
Година на издаване 2013
Корици меки
Език български
Тегло 277 грама
Размери 14x20
ISBN 9789544918804
Баркод 9789544918804
Категории Романи и повести. Български, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Иво Георгиев е автор на стихосбирките "В по-лошата половина на гората" /награда от Южна пролет в Хасково, 1999/ и "От вътрешната страна на очакването /2003/, илюстрирана с негови рисунки на яйца на насекоми.
През 2002 г. записва и издава албум с авторски песни "грАДЪТ на сНЕЖНИЯ чоВЕК".
Стилът на разказите у в "Исус ми прати SMS" /2009/ е определен от критиката като "магически иронизъм". Специално за представянето на книгата авторът създава арт-инсталацията "Кашонхендс".
Рецептата за страхотен роман според Иво Георгиев:
Разстилате сюжет на няколко пласта, между тях слагате плънка от тъга, ирония, смях, щипка ерес, чаена лъжичка абсурд, любов на вкус, поръсвате няколко истории за прасета, няколко безумни, но брилянтни скокове между XIV и XX век.
Слагате всичко това във фурната на Корсика да се опече.
С две думи - пълна щуротия. Но омагьосваща и ярка. /Христо Карастоянов/

Има ли решение въпросът за времето? Мистерия ли е то, или границите, разделящи епохите, са само привидни, създадени, за да ни отдалечат от очевидните, понякога непоносимо лесни отговори. На тази, а и на други загадки, се опитва да отговори романът на Иво Георгиев. Книгата е шеметна, но и ерудирана. Провокация, в която се преплитат средновековна ерес, любовна авантюра и екзотично пътешествие, "Уроборос" е роман, написан с майсторска лекота.

от Дъмбълдор / дата: 11 апр 2013

Ако има магия в чист литературен вид, то в тази книга магията е истинска!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Две истории, две времена – едно минало и едно настояще, двама главни герои – Добри и Рал.


Двете паралелно разказани приказки в тази книга са много различни и отдалечени една от друга, но в същото време наблягат върху едно съществено явление при хората – тяхната отчужденост един от друг, неспособността им да се приобщят към живота.


В миналото всички, които са мислили иначе и са славели други богове, са били избивани от Инквизицията, както става със сектата на джованалите през Средновековието.


В настоящето Добри се откроява като аутсайдер в групата от туристи. Неговите опити да се впише в света, в който живее, остават безуспешни. И всичко това на едно място, наречено Корсика – „Островът на красотата“.


Уроборосът тук е символ на вечното повторение, на вечния стремеж на човека към смисъл и неспособността му да го улови. Независимо кога и къде е живял. Независимо кога и къде живее. Независимо кога и къде ще живее.


Но животът не спира да опитва и продължава да се ражда, да се обновява...


Талантливо написана, тази книга те поглъща като змия, захапала опашката си.


„Вечно пътуване е, приятелю, този остров, при което завръщането е винаги ново потегляне. Началото е захапало опашката на края, безразличието е захапало началото на любов. Да стигнат отново до Бастия, откъдето тръгнаха първия ден, това не е ли Уроборос – опашкояд, или кръговрат, или нескончаема поема, чийто последен стих е всъщност и първи.“

Любина Йорданова, Хеликон Русе