Мъглиж и мъглижани през ХХ век

Автор:

Коментари: 0

Издател УИ-"Св.-Климент-Охридски"
Брой страници 312
Година на издаване 2013
Корици меки
Език български
Тегло 534 грама
Размери 16x23
ISBN 9789540736099
Баркод 9789540736099
Категории Съвременна българска история, История на България, История, Книги

Род, роден дом, родно място, роден край, родолюбие! С това се е запазила нашата Родина - България. А нейната история е богата. История има и Мъглиж - древно селище - грабено, палено, разрушавано, но останало живо.
Казват, че историята е най-мъдрият съветник на поколенията.
С кратки спомени и щрихи от интересния бит на мъглижани ни запознават авторите на настоящата книга. Опирайки се на лични преживявания, на помощ от свидетели на събитията, на публикувани и непубликувани материали, фотоси, спомени и др., те написаха и пресъздадоха това, от което нашият град се нуждае.
С благоговение посрещаме жеста на известния български поет Таньо Клисуров, създал стихотворение - преливащо от дълбока обич, възторг от живописния Мъглиж и чувство на синовна гордост.
Значителен е приносът на оказалите съдействие по събирането и подготовката на материалите, на спонсорите-дарители за отпечатването на книгата.
Оригиналното е, че тук са биографиите на над 130 мъглижани - родени, живели и работили през XX век и напомняли за Мъглиж в родината си и в други страни. Снимковият материал също допринася за колоритността и правдивостта на изложението.
Не са поместени имената на представителите на изпълнителната власт в община Мъглиж от началото на XX век до септември 1944 г. поради липса на точна информация.
Извинявайте за пропуснатите и други имена и факти. С благодарност ще се приемат препоръки и мнения.
Уважаеми читателю, разлиствайки страниците, дано успееш да обогатиш познанията си за нашия малък, но красив исторически град, за неговите хора и почувстваш гордия дух на рода мъглижки.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg