Да прецакаш Чърчил

Автор: Стоян Вълев
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 39

Издател Жанет-45
Брой страници 152
Година на издаване 2014
Корици меки
Език български
Тегло 221 грама
Размери 13x20
ISBN 9786191860838
Баркод 9786191860838
Категории Романи и повести. Български, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Стоян Вълев е автор на романа „Когато Господ беше в отпуск“, двутомника „Българският Декамерон“, разкриващ народния еротичен фолклор, сборника с разкази „Време за изневери“, сборник с преразказани от него „Най-страшните български приказки“. Преди да се обърне изцяло към литературата, завършва Пловдивския университет и е всеотдайно предан на журналистиката в Пловдив – усърдно пише в някогашния вестник „Отечествен глас“, бил е редактор в също някогашния вестник „Комсомолска искра“ и свръхактивен сътрудник на радио „Пловдив“. Бил е главен редактор на седмичника на СДС в Пловдив – вестник „Свобода“, а по-късно създател, съиздател и първи главен редактор на вестник „Марица“. Сега е отговорен редактор на електронния ежедневник за литература КНИГИ NEWS.

Появата на световен критик в полето на литературата е рядкост. Такъв за мен е руският критик Висарион Григориевич Белински. В продължение на няколко години той определя безапелационно трите гения в руската литература. Това са Пушкин, Лермонтов и Гогол. В този смисъл за мен поне Стоян Вълев е истинско явление за нашите географски ширини. Талантлив, задълбочен, смел и за някои нелицеприятен, но точен, той е голямото име в родната литература, което трябва да ценим, четем и в което постоянно трябва да се вслушваме...

Александър Томов


Стоян Вълев остава верен на себе си, като продължава да ни изненадва с различно амплоа и с ярки роли, в които се превъплътява. Минал през всички етапи на журналистиката, запазил острия си репортерски нюх дори в стола на главен редактор, преподавал руска литература в Пловдивския университет, написал едни от най-магическите, но и най-човешките разкази в нашата литература, изследвал страстите и копнежите на плътта в „Българският Декамерон“ и във „Време за изневери“, събрал в книга „Най-страшните приказки“, сега той ни предлага исторически роман. „Да прецакаш Чърчил“ ни препраща в смутните времена около 9 септември 1944 г., когато Варна става мизансцен на едноактна политическа пиеса, режисирана от Сталин и Берия. На първия ред дими пурата на самия Чърчил. А след падането на завесата – аплаузи за автора!

от Невена / дата: 18 мар 2015

По вътрешна информация след няколко месеца след излизането тази книга е от най-продаваните на издателството заедно с бест селърите на Господинов и Русков. Това прави Стоян Вълев третия по значимост писател на съвременна България и първия по значимост във вечната класация на народа защото Господинов и Русков са злободневни докато Вълев е вечен като Светото писание.

от Милен / дата: 07 мар 2015

Браво, господин Петко Каравелов от коментар 18! Остави си името в историята на българската литература, а кога най- сетне ще проумееш. че подлогът изисква пълен член? Време ти е...

от Светлата синка / дата: 22 фев 2015

Можело ли да се напише хубава българска книга в последните 25 години?
Можело и ето я-Да прескочиш Чърчил на Стоян Вълев. Хубава българска и още нещо-любима на читателите!

от Силина Гомес / дата: 19 фев 2015

'Да пресакаш Чъчрил' е книга грандовеличествена! Роман епопея за една не толкова далечна епоха написана от най-добрият ни разказвач! Прочетете я защото книгата свършва много бързо и ако скоро няма второ издание няма да можете да я прочетете навреме!

от Магдалена Атанасова / дата: 16 фев 2015

Всичките ни писатели от Освобождението насам могат да се поучат от тази книга и да започнат да пишат по-талантливо защото майстора Стоян Вълев им дава не само урок по художествен майсторлък и естетическа дълбочина ами и наръчник как се пише роман.

от Във възторг от книгата / дата: 15 фев 2015

Гледам пак голяма истерия във форума покрай книгата на един бездарен влогър.
Истинският талант е скромен и не обича гръкмите слова и саморекламата.
За това ще добавя моето възторжено мнение към възторжените отзиви на десетките читатели от изключителния шедьовър на Стоян Вълев и дано издателство Жанет 45 продължи да издава такива книги защото от такива книги имаме нужда а не от бездария и празни величия като разните джуджета георгигосподиновци и миленрусковци

от Радка Петрович / дата: 13 фев 2015

Всяка книга на Стоян Вълев е словесен празник за душата и сърцето.
Този нашенски писател притежава тънката дарба да разказва дълбоки, проникновенни и човешки истории, в които блян и мечта съжителствуват с реалност и сън, и няма висша сила, която да ни попречи да прелистваме страниците с жар и дръзновенние, достойни за смел казак, размахващ сабя за освобождението на Отечеството от вековното иго!

от Петко Каравелов / дата: 12 фев 2015

Никога не бях виждала толкова много отзиви за книга тук
Това показва че автора се чете с голям интерес а книгата му съвсем заслужено е от най продаваните заглавия на издателството за последната година
Той накара българите да четат продавайки повече книги за една седмица отколкото повечето български автори за години
Браво Стояне продължавай все така!

от Минск / дата: 03 фев 2015

Любознателни читателю,поръчай тази възхитителна книга сега докато не е свършила,и ще видиш как може да се създават шедьоври на българската култура и в сегашното калпаво време,когато се кланяме на запада и забравяме славянските ни корени,а те ни правят хора и човеци!

от Maria Sharapova / дата: 31 яну 2015

Книгата е шедьовър а Стоян Вълев е гений

от Eli / дата: 27 яну 2015

Е, не, не, хаха - цитирам долния коментар: "като майстор от висша класика". Класика, драги зрители! Като я видя, ще я отбягвам тая книга, хаха.

от Джефри Юдженидис / дата: 27 яну 2015

Мисля, че е по-добра даже и от БЪЛГАРСКИЯТ ДЕКАМЕРОН, а тя беше уникална книга! Стоян Вълев се издига все нагоре и разказва омайно сладко като майстор от висша класика! Роман за всички българи, обязятелно трябва да го прочетете!

от Тихо Брахе / дата: 27 яну 2015

чудна книга от която блика интересен сюжет и много мъдрост

от Горан Ципрас / дата: 27 яну 2015

Още откакто момента на излизането си тази книга роман ме накара да я класирам наредя в най-силните книги на българската литература за последната година две. Това е исторически роман и едновременно трилър който те кара да прелистваш страниците като бесен и да се интригуваш от интересната история написана и разказана от истински майстор на перото!

от Спиридониус / дата: 25 яну 2015

Книгата е превъзходна и много интересна. Научих много интересни неща от нея и я препоръчвам на всичките си приятели. Стоян Вълев се е доказал от давна като голям разказвач, но с тази книга се доказва и като голям хуманист, който може да спаси човечеството с една човещина, която вече не се среща в книгите и я няма дори в храмовете, защото лицемерието измести набожността, а суетата замени смирението и диренето на Бога.

от Свила / дата: 23 яну 2015

Много шум за глупава книга.

от Другоселец / дата: 23 яну 2015

Прочетохте ли тази книга????

Видяхте ли с очите си кое е литературната премиера на годината???

Осъзнахте ли вече що за гений имате пред себе си???

Стоян Вълев пише и то като истински гений. Защото е такъв.

от Трояна Банева / дата: 21 яну 2015

Забележителна книга. Прочетете я преди да е свършила навсякъде.

от Гуляшки / дата: 20 яну 2015

Много силен роман, с много силни послания.
Вълев е Достоевски на поруганата България както Достоевски беше Шекспир на поруганата Русия.

от Врата интериорна / дата: 20 яну 2015

И аз ще запомня романа на Стоян Вълев с най-хубави и съкровенни чуства. Книгата му е хубава, сладкодумна и разказва за най-святото за нас, истинските българи от задунавието време. Стоян Вълев не е изневерил на историческата достоверност, а щом издателство като жанет 45 го издава, значи наистина е успял да спечели и победи и идеологическите си противници. Тази победа е безценна и сладка.

от иван добчев / дата: 19 яну 2015

Книгата е велика, книгата на 2015, а Стоян Вълев заслужи Нобелевска премия!

от Петко Каравелов / дата: 19 яну 2015

И ще стане ли ясно защо е било сменено заглавието?
И дали романа който четеме не е бил осакатен и изпилен за да е политкоректен?
Кога най-сетне ще станеме европейци или както казваше Алеко 'еврейци сме ама взе не сме дотам'?

от Теню Марийков / дата: 17 яну 2015

Предлагам да съберем читателска подписка с която да призовем уважаемите господа издатели да препечатят романа но с неговото първоначално и истинско така да се каже заглавие защото смятаме че в демократична България не бива да има цензура върху свободата на словото и всеки опит да се пречупи гръбнака на безкомпромисен и съвестен литературен деятел като господин Стоян Вълев е признак за цензура мракобесие и диктаторски фашизъм с което не ни прави чест в Европейският съюз па камоли ако сме щели да си развалим отношенията с Великобритания или някоя друга капиталистическа държава!

от Дина Янева / дата: 16 яну 2015

На мен първоначалното заглавие Да пречукаш Чърчил ми харесва повече. Защо са накарали автора да го смени? Кога станахме такива роби на Запада? И то точно Жанет 45, които ги знаем какви са?

от Апостола на книгата / дата: 15 яну 2015

Книгата е много добре написана и успехът й е напълно заслужен.
Даже бих казала, че е най-доброто, което това издателство е издавало от години...
Стоян Вълев е истински писател, тънък сърцевед и сладкодумен разказвач.
Неговите книги винаги са номер едно.

от Саша Куприн / дата: 14 яну 2015

Не е случайно, че е сред най-купуваните от читателите. Първо, името на автора е обязателно гаранция за голямо качество и висша проба литературна майсторщина, а и издателството Жанет 45 винаги е издавало най-хубавите книги на българрският пазар. Сега съм горд и радостен, че до Георги Господинов, Милен Русков и цялата плеяда звезди на издателството се нарежда и големият наш общественник и литрературен критик Стоян Вълев, чиито сайт за книги е водещата литературна медия и мерило за качествена литература в България.

от Хаят Руми / дата: 13 яну 2015

И аз така чух, обаче книгата е сред най-продаваните заглавия на издателството за последната седмица, което значи, че е успешна.

от Сашо Морфов / дата: 12 яну 2015

В литературните среди се чуват доста слухове за тази книга. Вярно ли е, че книгата се е казвала "Да пречукаш Чърчил", но от издателството са били категорично против заглавието и са накарали автора да го смени? И вярно ли е, че има много материал, който е бил премахнат от изданието заради съображения да не си развалим отношенията с Великобритания?

от Въпроси / дата: 12 яну 2015

Дали в издаването на тази книга има задкулисни игри и договорки?
Дали Стоян Вълев ще смекчи тона и вече няма да критикува авторите на Жанет 45 и да ги обвинява за упадъка на българската литература?

от Чудя се... / дата: 09 яну 2015

Какво ли е мнението на Георги Господинов за тази книга?
Изобщо ще я прочете ли?

от Любопитна / дата: 09 яну 2015

И на мене ми е трудно да повярвам, че най-големият критик на модерната ни литература изведнъж се появява в най-критикуваното от него издателство.
Има някаква тъмна договорка, но кой какво е дал, за да се се сключи сделката?

от Тома Неверни / дата: 08 яну 2015

Интересно, как се е стигнало до там Божана Апостолова да издава Стоян Вълев, който изсипа толкова нападки и хули по нея, издателството й и издаваните от нея автори? Каква ли е истината, моля запознатите да разкажат повече? И Стоян Вълев ли вече е част от литературната мафия, която обвиняваше?

от Рибен буквар / дата: 03 яну 2015

Браво на Стоян Вълев! Отново написа шедьовър, който ще се помни дълго време след като България няма да съществува!

от Дочь Александра Беляева / дата: 02 яну 2015

Просто добър роман. Но на фона на господствуващото бездарие в българската съвременна литература изпъква особено силно. Може би защото Стоян Вълев е постигнал най-трудното в литературата - да изпъква без да иска да изпъква, да свети без да иска да свети, да раздава мъдрост без да иска да раздава мъдрост и да твори истинска сто процентова литература!

от Ефрем Каранфилов / дата: 02 яну 2015

Това не е исторически роман, а учебник по история.
Това не е книга, а учебник по писане.
Това не е автор, а писател бъдещ класик оставил златно наследство в златните страници на българската литература до писанията на Вазов, Ботев, Господинов, Йовков, Караславов, Стоянов и Дончев.

от Симба / дата: 01 яну 2015

Уникален роман! Знаех си, че Стоян Вълев ще напише някой ден книга, и то Книгата на живота си, с толкова много историзъм и дълбоки послания, че дори историците като Антон Дончев ще се възхитят пред постижението му в областа на културата и литературата.

от Признателни читатели / дата: 31 дек 2014

Перфектният роман от перфектен разказвач! Благодарим за великите мигове с тази страхотна книга!

от Георг Крайовев / дата: 28 дек 2014

Много силна книга-като литературна стойност само идните поколения могат да я измерят,защото ще се нареди до Вазова,Стамболова,Ботйова и Стоянова като смела позиция и литературна качественост!

от Georgi Mishev / дата: 20 дек 2014

Стоян Вълев е не само талантлив писател, но и безкомпромисен изобличител на подлостта и предателството и бездарието в литературата ни.
Линкът е изтрит от администратор.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Стоян Вълев е автор на романа \"Когато Господ беше в отпуск\" (1999), на сборниците с любовни разкази \"Българският Декамерон\" (2002: Ч. I; 2003: Ч. II) и \"Време за изневери\" (2003), на пиесата \"Един задружен клас\", играна през 2000 г. в Габровския драматичен театър и поставена същата година в друг сценичен вариант под заглавието \"Спасената рапсодия\" в Разградския драматичен театър. Разказът му, подписан с псевдонима Алберт Дарк, \"Лудото семейство\" е включен в сборника \"Убийство от любов. Убийство по Коледа\" (2001). По разказ от сборника \"Време за изневери\" Българската национална телевизия заснима телевизионна новела. Публикувал е свои разкази в списанията \"Вестник за жената\", \"За жената\", \"Ревю\".