Моята Америка

Автор: Златко Ангелов
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Ерго
Брой страници 232
Година на издаване 2015
Корици меки
Език български
Тегло 337 грама
Размери 14x22
ISBN 9789548689649
Баркод 9789548689649
Категории Мемоари. Документалистика. Българска, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

„Америка е страна–символ на много неща. А символите са или идеализирани, или стъпкани. От появата на „Едноетажна Америка“ на Илф и Петров до наши дни чужденците са се опитвали да я опишат. Но вместо това са засилвали нейната символичност. За американците обаче тя е дом. Такъв стана и за мен. И аз се опитах да я покажа такава, каквато е днес, видяна отвътре: характера, социологията, политиката, културата на американците. И понеже съм български имигрант в Америка, подтемата, която подплатява моите наблюдения, е критичното сравнение на родната ми култура с културата на страната, която ме прие за свой гражданин.

Аз съм постоянно на път и описвам света, като съпоставям отделните му национални пейзажи. Гаранция за обективност, доколкото такава е възможна, е непредубедената ми искреност на човек, който се възхищава от всяка национална история. Но може би тъкмо несъвършената обективност превръща пътеписите в четивна, автентична картина на мястото и времето, които са вместени в тях“ - казва авторът за тази уникална социография на Америка през погледа на един очевидец.
----------------

Златко Ангелов (р. 1946, Варна) е лекар и магистър по медицинска социология. Преподава в Медицинската академия, работи като преводач, журналист и писател на медицински текстове. Напуска България през 1992 г. Живее в Канада в продължение на 7 години, прекарва 14 години в Айова, САЩ и 1 година в Сан Себастиян, понастоящем живее със съпругата си в Саутхамптън, Англия. Автор е на мемоарната книга Communism and the Remorse of an Innocent Victimizer (College Station – Texas A&M University Press, 2002), българско издание: „Комунизмът и угризенията на един по неволя виновник“ („Ангобой“, С., 2002), както и на сборника с новели „Еротични спомени“ („Сиела“, С., 2012), сборника с разкази „Любов на Boogie Street“ („Скалино“, С., 2013) и есеистичната книга „Неизбежна проза“ (дигитално издание: „Екстаз“, Берлин, 2014).

----------------

Историята и географията на всяко място по света днес могат да бъдат прочетени в Уикипедия или съответните туристически сайтове. Пътешественикът трудно може да учуди своите читатели с нещо фактологично. Но аз помня своето лично преживяване и тези сетивни спомени са почти толкова комплексни, колкото е била и реалността в момента на наблюдението. Паметта ми претопява всички спомени от всички места в една особена амалгама от познание за света, която ми помага да съпоставям и уважавам различията. И ето че седях в огромното туловище на боинга, редом с всякакви хора, почти без разлика на това дали седалките им са в първа, бизнес или туристическа класа, и се радвах на пътуването. Вечният пътник, аз не се сбогувах с Америка. Отнасях я със себе си: не просто паспорт в джоба на сакото ми, а интелектуална и емоционална свързаност с този оригинален, противоречив и неуспокоил се народ.

из „Моята Америка“?

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]