Тринадесетият апостол

Автор: Том Егеланд
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 13

Издател Персей
Преводач Ростислав Петров
Брой страници 448
Година на издаване 2015
Корици меки
Език български
Тегло 425 грама
Размери 13x20
ISBN 9786191610563
Баркод 9786191610563
Категории Трилъри, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Новата книга от автора, по чиито дири върви Дан Браун.
Археологът Бьорн Белтьо получава загадъчно послание и мистериозен ключ от колежката си Виктория, която е в кома след тежък инсулт. Посланието е написано от нея още преди години, но тя го е оставила за по-младия си колега с изричната заръка да му бъде предадено след смъртта й. Опитвайки се да разгадае какво се крие зад това, Белтьо открива в кабинета й снимки и документи от археологическа експедиция в Израел през 1977-8 година, за която Виктория никога не е говорила.
Оказва се, че преди 35 години в Капернаум, в библейските земи е открита гробница. Израелските власти се намесват, археологическите проучвания са преустановени, а ръководителят на експедицията - Моше Менделсон, изчезва безследно.
Големият въпрос е какво е било открито тогава? Защо всички документи относно експедицията са изчезнали от архивите на израелския Институт по библейска археология? Защо Мосад, а и други тайни служби проявяват огромен интерес към случая отпреди толкова много години?
Когато среща Ребека, дъщерята на изчезналия археолог, продължаваща да търси истината за баща си, Бьорн се отправя с нея към Лондон, Флоренция, Йерусалим и Капернаум. Двамата пропътуват хиляди километри, за да намерят отговор на въпроса защо баща й е изчезнал безследно. Откритието е изненадващо и ще промени начина, по който западната цивилизация разбира собственото си съществуване.
За стойността на вярата ни говори „Тринадесетият апостол”, но и за смелостта да разкриваме любовта си, да приемаме другите, да сме част от света. Всичко това прави от тази книга завладяващо пътешествие в историята и в нас самите. Но тръгнете ли сега... връщане просто няма. Истината ще е във вас завинаги.

Ключови думи: Промо -30%, Вълнуващо четене

от Мист / дата: 28 фев 2015

велик роман! Егеланд е невероятен!

от Боряна / дата: 22 фев 2015

Не съм чела книгата. Съжалявам, ако е пълна с грешки. Коментирах само посочените. Напоследък това изписване е практика и не бива да се възприема като грешка.

от Пламен от Дружба / дата: 22 фев 2015

От първите 20 страници се вижда колко много грешки има в книгата и не е нужно да си професионален редактор за да се отвратиш от отношението на някои издатели към читателите!

от към Стела / дата: 22 фев 2015

Речник на българския език, издание от 2002 г.: стр. 28, 14.2 В езика на църковната литература (и на научната литература, посветена на църковна проблематика) се допуска употр***та на форми (главно на собствени имена), които се отличават от разпространените и утвърдените в говорната практика форми на тези имена.
Сред примерите: Иуда, Иудея, Иаков, Иеремия.

Така че не е грешно, преводачът и редакторите не са неграмотни :). Може би е по-скоро излишно, защото в художествената литература подобно нещо не е нужно.

от Стела / дата: 22 фев 2015

Иуда, Иаков, Иоан???? Преводача май не е чувал за българските букви ю,я,й..... това са само някои от грешките, как може да се публикува такъв превод? Първокласници ли го правят, нямат ли редактори? Книгата е интересна, но подобни елементарни грешки ме вбесяват и отнемат част от удоволствието да чета книгат.

от И. Б. Ч. / дата: 01 фев 2015

Грабна ме. Егеланд е майстор на тези заплетени исторически трилъри - спор няма. Доволна съм!

от Пламена / дата: 26 яну 2015

Прочетена.
Равносметката - скучна и досадна.
Лошо издание, непрофесионален подход.
Обидно за читателите.

от Мар / дата: 22 яну 2015

Категорично: книгата е интересна!

от доволен читател / дата: 22 яну 2015

Поредният силен роман на този норвежки автор. Радвам се, че и в България имаме достъп до подобна страхотна северно европейска литература.

от Тотка Пламенова / дата: 21 яну 2015

Най-скучната книга, която съм чела. Ужасно издание, пълно с грешки и фрапантни гафове. Няма да си купя друга книга на Персей.

от Василка / дата: 16 яну 2015

Очаквах с нетърпение нова книга от Том Егеланд,защото ми е любим автор.Хареса ми макар, че фаворит ми е "Евангелието на Луцифер".Има хубав сюжет и препратки към предишните книги- появява се и главната героиня от "Краят на кръга".Спекулация е мнението на Тотка Петева- тя го е дала на 24.12.,а книгата излезе в първите дни на новата година.Кога я е прочела?!Защо не пишат мнения само тези,които четат книгите?

от Иванов / дата: 11 яну 2015

Интересна и провокативна история, отлично разказана и документално подплатена. Изданието е хубаво, само една препоръка - по-едър шрифт.

от Тотка Петева / дата: 24 дек 2014

Беше доста скучна на прочит и не ме впечатли с нищо. Поредната лошо разказана история, не става за препоръчване на приятели или подарък. Лошо издание, защо и полиграфията е толкова слаба обаче е загадка и за специалистите. Като цяло - оценка 2 от 5.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

 


Тринадесетият апостол“ от норвежеца Том Егеланд (издателство Персей) доразвива нишката на мистичните приключенски книги, които станаха особено популярни през последните двайсет години, не без заслугата и на по-младия Дан Браун. Може да се каже и няма да бъде преувеличено, че Браун се учи от Егеланд в жанра на трилъра. Тайните вълнуват човека, а когато иде реч за древни тайни, любопитството става неудържимо. Речниците определят трилъра като жанр, в който доминират острите чувства, силното напрежение, безпокойството и страхът, граничещ с ужас. Мистериозните истории са причислявани повече към фантастичната, отколкото към реалистичната литература и това е нормално, писателите като Егеланд залагат повече на фантазията и въображението, отколкото на историческите факти. „Тринадесетият апостол“ продължава серията за археолога Бьорн Белтьо, някои от предишните вълнуващи заглавия в тази поредица са „Краят на кръга“, „Пазителите на завета ( и двете на издателство Персей), като на публиката е известен скандалът с обвинението в плагиатство на Дан Браун за „Шифърът на Леонардо“, чийто сюжет е доста сходен с този на „Краят на кръга“. В новата алхимична смес със заглавие „Тринадесетият апостол“ действието прелита между Лондон и Флоренция, Йерусалим и Капернаум, между съвремието ни и седемдесетте години на миналия век, за да стигне до древността, когато тайната е скрита и потулена в една гробница. Ученият е изправен пред препятствия, защото секретните служби начело с Мосад също се интересуват от находката. И пътешествието към тайната всъщност се превръща в пътешествие към нашето собствено сърце. Какво ще открием там и дали ще го приемем за себе си е въпрос на характер и смелост. Пъзелът, който Егеланд нарежда в „Тринадесетият апостол“, няма да остави безразличен никого, съмняващите се ще намерят добър повод да разгледат световната история и европейската цивилизация под нов ъгъл, вярващите християни ще се възмутят, любознателните ще получат поредното си предизвикателство. И не на последно място, „Тринадесетият апостол“ ще подхрани нестихващите и дори все повече усилващи се теории на конспирациите. Така или иначе, повече няма да ви убеждаваме, чете ли ви се добро трилърче, книгата на Том Егеланд ще ви свърши работа.


 


 

от Хеликон

Възможно ли е да е съществувал тринадесети апостол и той да е бил жена?
Името на Том Егеланд неизменно присъства в класациите на бестселъри през последните години. Нарежда се сред добрите скандинавски и световни автори на исторически трилъри, книгите му са преведени на над 20 езика.
С последния си роман „Тринадесетият апостол” той затвърждава репутацията си на автор, който заслужава да бъде прочетен.
В центъра на романа отново е археологът Бьорн Белтьо. Смъртта на негова близка приятелка и нейно писмо ще хвърлят героя отново в бясна надпревара с времето и с тайните служби на Израел.
Бьорн Белтьо ще трябва да разбули загадката около едно археологическо откритие, направено преди 35 години в Капернаум, Израел, потулено и поставено под военна охрана - защо водещият археолог на експедицията е изчезнал безследно и защо неговата приятелка и колежка е мълчала през всичките тези години. Възможно ли е откриването на семейна гробница да застраши мирните преговори провеждани през 1978 г. в Кемп Дейвид и да разклати устоите на християнската религия.
В романа се разглежда възможността Исус да е имал повече ученици от признатите от църквата 12, между които и жени. Авторът набляга върху тезата, че никъде в своите проповеди Исус не е поставял жените на по-ниско стъпало в сравнение с мъжете, а им е отреждал равни права. Това схващане за недостойност на жените е наложено от св. Павел и доразвито от Църквата през вековете.
Романите му показват задълбочено проучване и познаване на свещените текстове, документи и археологически открития и споровете които се водят около личността и живота на Исус.

Таня Танева, Хеликон - Стара Загора

Роден през 1959 г. в Осло и учил в САЩ, Том Егеланд е работил като разследващ журналист, репортер и редактор във водещи всекидневници и тв канали. През 1988 г. дебютира с романа на ужасите „Пътека към миналото” (преиздадена през 2006 г. под името „Рагнарьок”), разказващ историята на съвременна двойка, попаднала във викингската епоха. Но неговият литературен и пазарен пробив е романът „Краят на кръга”. През 2006 г. Том Егеланд се отказва от високия си пост в TV 2, за да се отдаде изцяло на писателската си кариера. Автор е на общо 9 романа, преведени на 20 езика.