Всичко се решава преди детската градина

Автор: Масару Ибука
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Колибри
Преводач Валентина Бояджиева
Брой страници 192
Година на издаване 2015
Корици меки
Език български
Тегло 192 грама
Размери 13x20
ISBN 9786191505647
Баркод 9786191505647
Категории Възпитание. Образование, Педагогика, Хуманитарни науки, Книги

Вдъхновен от музикалния педагог Шиничи Сузуки и работата му с малки деца, господин Ибука създава Асоциацията за ранно развитие и написва една книга за необятния потенциал на невръстното дете – „Всичко се решава преди детската градина”. Днес тази малка книжка се е превърнала в полезно ръководство за родители от цял свят, решени да дадат добър старт в живота на своите деца. На простичък и ясен език Масару Ибука разяснява важността на първите три години от живота на човека, за да се формира той като успешна и завършена личност; набляга върху ролята на родителите и колко необходимо е те добре да осмислят действията и възпитателните си методи през този основополагащ период; посочва най-честите грешки, които се допускат несъзнателно, но затова пък впоследствие могат да окажат решаващо влияние върху живота на децата; дава насоки за това как музиката, изкуството, спортът и най-вече пълноценното общуване правят жадните за нови знания малчугани по-силни, по-съобразителни и по-добри, а защо не и бъдещето ни по-светло.

Японският инженер и предприемач Масару Ибука (1908-1987) е основател на технологичния гигант „Сони” и негов почетен председател до края на дните си. Благодарение на гъвкавата си бизнес философия и иновационни патенти, само за десетилетие Ибука успява да превърне скромното си предприятие в движеща сила на икономическото чудо, което възражда Страната на изгряващото слънце от пепелищата на Втората световна война. Малко известен факт е обаче, че Масару Ибука е новатор и в една друга област – възпитанието и обучението на деца в най-ранна детска възраст.

Ключови думи: Как да учим децата да успяват, Скоро ще стана майка, Успешни родители

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Масару Ибука (1908-1987) е японски инженер и бизнесмен, основател на компанията „Сони” и новатор в образованието на деца. Неговата книга „Всичко се решава преди детската градина“ (ИК „Колибри“, превод: Валентина Бояджиева) излиза на български език едва сега – почти 40 години след първото ѝ издадние през 1977 г.
Тя е полезен практически наръчник за всички родители, които всъщност са първите учители на децата си.
Основната идея тук е, че базисното образование започва още с раждането им. Ибука смята, че особено до тригодишна възраст децата трябва да се поощряват във всичко, което им е интересно. Да се стимулира въображението им. Как? Чрез слушане на класическа музика, спортуване, четене, рисуване, свирене на музикален интрумент. И всичко да се случва като игра.
До тригодишна възраст детето не познава мисленето. Затова е подходящ момент да се насърчава развитието на интуицията, креативността, правилните хранителни навици. То има пропусклив ум, без задръжки и предразсъдъци – идеален момент да бъде научено на стойностни неща, които да изградят в него естетически вкус. Наред с всичко това е хубаво на детето да се вдъхва чувство на увереност и сигурност. И най-вече да се обича.
Така то изразства чувствително и интелигентно и има по-голям шанс да развие максимално своите заложби, да бъде смело и честно.
Защото, както казва авторът, не е важно само да трупаш знания, а и самият ти да си откривател и създател.
Остарелите методи на обучение водят до липса на вдъхновение, а оттам и до чувство на отегчение в децата. Те само натрупват знания. Затова все повече набират популярност нетрадиционните подходи като тези на г-н Ибука и Мария Монтесори.
Правилното образование и ранно развитие са отговорите на проблемите, пред които е изправено човечеството днес.
А „Всичко се решава преди детската градина“ е едно добро начало за това. Спорд Глен Домън, Директор на Института за развитие на човешкия потенциал във Филаделфия, САЩ, "настоящата книга е един от най-значимите трудове и всички родители, достойни да се наричат такива, трябва да я прочетат".

Любина Йорданова, Хеликон Русе