Гликемичният индекс на храните и здравето

Автор: Росица Тодорова
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 6

Издател Распер
Брой страници 100
Година на издаване 2016
Корици меки
Език български
Тегло 142 грама
Размери 14x21
ISBN 9789543450978
Баркод 9789543450978
Категории Здраве. Пол. Възраст, Медицина за всеки, Книги

Гликемичният индекс е условно означение на скоростта, с която се преработва всеки продукт, който съдържа въглехидрати, в човешкия организъм, сравнена със скоростта, с която се преработва глюкозата, чийто индекс е прието да се смята за еталон /нейният индекс е равен на 100 единици/. Колкото по-бързо протича преработването или разпадането на един продукт, толкова по-висок е неговият гликемичен индекс.
В света диетологията е приела да раздели всичките продукти, които съдържат въглехидрати, на групи с висок, среден и нисък гликемичен индекс.
По същество продуктите с нисък гликемичен индекс са т.нар. сложни, или "бавни" въглехидрати, а продуктите с висок - са "бързи,", т.е. празни въглехидрати.
Продуктите с висок гликемичен индекс повишават бързо кръвната захар.

от Дитирамб / дата: 26 май 2017

За пръв път чух, че храните могат да имат гликемичен индекс от моя близка, която от дълги години страдаше от диабет. От книгата научих кои храни имат нисък гликемичен индекс - 5-30, които не повишават глюкозата в кръвта. Колкото и да ми е трудно, успявам да си приготвя здравословни рецепти с тях и кръвната ми захар е в норма, макар че имам периоди, когато я вдигам. Глигемичният индекс на храните е ценна не само за диабетиците, но и за принципно здрави хора за профилактика на диабета, който в последните години се превърна в епидемия.

от Соня Маринова / дата: 20 апр 2017

Преди да купя тази книга знаех за гликемичния индеск са храните съвсем малко. Този индекс класифицира храните, които влияят на кръвната захар. Скалата съдържа единици от 0 до 10, в засимост от това до каква степен повишават или не повишават кръвната захар. Би трябвало всеки ендокринолог да връчва този списък на диабетика, но това уви не се случва, както не се случи и с мои роднини-диабетици. В книгата са обхванати почти всичките храни, с които се храни българинът. Точно с тази своя характеристика тя е полезна и практична. Преди да я купя, изваждах от нета списъка с глигемичния индекс на храните и го връчвах на сестра ми, която от много години страда от кръвна захар, но тя не го спазваше. Дано тези книга да й помогне във всекидневното регулиране на кръвната захар.

от Зина Маринова / дата: 03 апр 2017

КНигата Гликемичният индекс на храните и здравето трябва да бъде настолна за всеки диабетик. Не зная защо - имам много близки и приятели, които страдат от тази непреодолима болест, и въпреки това не са наясно с гликемичния индекс на храните, кои продукти в каква степен повишават кръвната захар. Няколко пъти разпечатвах на моя съпруг списъка с храните, които трябва да употребява, за да държи глюкозата в норма, но той се отнася пренебрежително към него и не го спазва. Обръщам се към всички диабетици - съобразявайте се с Гликемичния индекс на храните, за да сте здрави!

от Кояна Константинова / дата: 30 юли 2016

Имам близък, болен от диабет, но незнайно защо лекуващият го ендокринолог не му е разказал за храните, които имат нисък гликемичен индекс и които трябва да яде, за да държи в норма кръвната си захар. Книгата е много нужна за тази армия от диабетици в България. Ако един диабетик се постарае да се храни само с храните, които не повишават кръвната захар, ще се предпази от усложненията, до които води това заболяване. Препоръчвам книгата не само на диабетиците, но и на здравите, за да могат сами да си помогнат.

от Симидчийски / дата: 05 мар 2016

Списъкът с храните, които имат нисък гликемичен индекс трябва да бъде постоянно пред диабетика. Моят мъж е диабетик от 12 години, а ендокринологът нито веднъж не му спомена за гликемичен индекс. По-лесно е да си измие ръцете с инжекцията инсулин и повече - никакъв интерес към болния.

от Милевски / дата: 05 мар 2016

Книгата е идеално структурирана, написана на разбираем език, без излишни отклонения. За съжаление съдържанието й не оставя приятно чувство у читателя. Разбираемо е защо. Питам какво да ядем?!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]