"Белият терор" от 1923-1925 г. (Три епохи на държавна репресия)

Автор: Христо Христов, Христо Петров

Коментари: 8

Издател Сиела
Брой страници 908
Година на издаване 2016
Корици меки
Език български
Тегло 1262 грама
Размери 16x23
ISBN 9789542820727
Баркод 9789542820727
Категории Съвременна българска история, История на България, История, Книги

Изследването проследява конструкцията на първия поръчков политически процес при Тодор Живков, след като през 1954 г. той е определен за първи секретар на ЦК на БКП. Процесът има за цел да се даде възмездие на офицери от бившата 3-та секретна секция на Министерството на войната, действала през 20-те години на ХХ век. Механизмът на подготовка на съдебната разправа, разпоредена със специално секретно решение на Политбюро на ЦК на БКП, започва още при Вълко Червенков през 1953 г. чрез заобикаляне на изтеклата давност и приетите амнистии. Разкрити са методите, които Държавна сигурност използва при провеждането на поръчковото следствие, където едни фигури отговарят за сметка на други с оглед на интересите на политическото „правосъдие” и конюнктурата.
Т. нар. бял терор е едно от тъмните петна в новата история на България, останали в рамките на пропагандния партиен прочит след 9 септември 1944 г. Превратът от 9 юни 1923 г., организирането на Септемврийското въстание, смъртта на Александър Стамболийски на 14 юни 1923 г. и на Гео Милев, Йосиф Хербст и др. след атентата от 16 април 1925 г. в църквата „Света Неделя”, осъществен от Военната секция на БКП, се нуждаят от изводи, базирани на фактите и действалите в Царство България закони. Тези събития са обект на детайлен анализ в настоящата книга.

Ключови думи: България между Изтока и Запада

от Андрей Иванов / дата: 08 мар 2017

Купих си книгата и я изчетох на едни дъх! спокойно мога да кажа, че това е най-задълоченото, най-пълно и доказателствено обезпечено изследване на обстоятелствата, обществените условия, нормативната рамка, в която се развива и осъщесвева държавната репреп(сия в България, в периода: 1923г. -1925г. Фактите и наличният доказателствен материал са анализирани максимално обективно и безпристрастно!
Само да кажа на критиците - КНИГАТА ,,БЕЛИЯТ ТЕРОР" - ,,Три епохи на държавна репресия" не е оправдателна, зищитна теза на правоохранителните органи и военните власти в България, досежно събитията от 1923-1925г., ,а максимално обективно разглежда нормативната база, фактите, общесвените нагласи в обществото в онези крайно смутни и тежки времена, които напълно отговарят на опредението за гражданска война!
Авторите на научния труд, съвсем точно са установили и описали провала на сговориското правителство да убеди българското общество в необходимостта от предприетите наказателни процедури и репресия на ръба на закона и и дори отвъд закона!
ККНИГАТА Е ЗАДЪЛЖИТЕЛО ЧЕТИВО ЗА ВСЕКИ ИНТЕРЕСУВАЩ СЕ ОТ НОВА БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ И ЗА ВСЕКИ ЮРИСТ-ПЕНАЛИСТ!

от Ген Колев / дата: 14 сеп 2016

Манипулациите продължават. Проверете СВ тата на авторите. Да взривиш православен или католически християнски храм, как Ви се струва Господа!!!!. Къде по нормалния свят се прави това???, освен в СССР - после имало "бял терор", хайде де!!!!. Наказанията за тези ПРЕСТЪПНИЦИ В ЧЕРВЕНО СА НАПРАВО СМЕШНИ.

от Велислав Ставрев / дата: 08 юни 2016

Подофицера, доста си се сбъркал. Аз си я "щудирах" и ти казвам, че аргументацията и цитатите от архивни документи са по-твърди и от червената ти тиква.

от подофицер / дата: 07 юни 2016

Абе защо да си я купуваме, след като във всяка книжарница може да се щудира и да се види, че не струва дори хартията, на която е отпечатана.

от ефрейтор Иванов / дата: 06 юни 2016

Абе защо не си я купите и тогава да плямпате?

от другаря Червенков / дата: 02 юни 2016

Бял терор е имало!
След това и червен!
А само като видим кой е единият от авторите - Хр.Хр., ни става ясно колко е и "обективен"!

от Петър Велков / дата: 24 май 2016

Доколкото виждам, книгата казва нещо съвсем друго - доколко "белият терор" е такъв (обърнете внимание, че това е в кавички) и по-скоро критикува комунистите.

от ПОЛ / дата: 22 май 2016

Пак ли трябва да говорим за така наречения от комунягите "бял терор"!!!!, че и анализи, изводи итн... Не ги ли е срам тези 2 ма автори да продължават с поредната комунистическа глупост!!!!. Срам на тези които допускат такива книги да бъдат издавани за манипулация на младите хора.
Коментарът е редактиран от администратор.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

Христо Христов е разследващ журналист и изследовател с 26-годишен професионален опит, основател на сайтовете desebg.com (2011), agentibg.com (2014) и pametbg.com (2015), посветени на преодоляването на зависимостите от комунистическото минало в България. Автор е на 8 документални книги, разследващи различни престъпления на комунистическия режим, сред които „Секретното дело за лагерите” (1999), „Убийте Скитник” (2005) – за убийството на Георги Марков от ДС, „Тайните фалити на комунизма” (2007), „Империята на задграничните фирми” (2009), „Тодор Живков. Биография” (2009), „Операция МАРАТОН” (2012) за кражбата на Паисиевата история в манастира „Зограф” от Държавна сигурност. Носител е на редица награди за разследваща журналистика. Лауреат е на Гражданската награда на Европейския парламент за 2014 г.

Адв. Христо Петров има близо 14-годишен опит в областта на наказателното и гражданското право. Работил е за няколко от водещите кантори в България и има допълнителен опит като анализатор и изследовател на американската съдебна практика към фондация “Програма Достъп до информация”. Понастоящем е част от екипа на „Биляна Тончева & партньори”. Притежава задълбочени познания по история на българското право и съдебна практика.