JRF - Beyond the Hatred или Отвъд омразата. История за футболното хулиганство

Автор: Tosh McIntosh & Gilly Black
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 58

Издател Славена
Брой страници 296
Година на издаване 2016
Корици меки
Език български
Тегло 480 грама
Размери 16x23
ISBN 9786191900596
Баркод 9786191900596
Категории Футбол, Спорт, Хоби и свободно време, Книги

Уникална за България и вероятно първата в Източна Европа книга, даваща поглед към футболното хулиганство отвътре, издават двама фенове на горнооряховския „Локомотив”.

JRF – Beyond the Hatred или „Отвъд омразата” излиза от печат на 1 август в България, а по-късно ще има издание и във Великобритания, където всъщност живеят авторите й. Tosh McIntosh и Gilly Black са сред най-запалените и популярни ултраси на „Локо”, които стъпват на английските традиции в жанра и на личните си истории, преживени покрай любимия отбор.

Книгата е своеобразна история на хулиганската групировка „Веселия Роджър” (Jolly Roger Firm), която се числи към феновете на „Локомотив” (ГО). Нейните членове определят себе си като про британски настроени, следващи традициите в поведение, облекло, маниери на футболните хулигани от Острова. Това е една от най-активните футболни групировки в страната за последните три десетилетия. Книгата проследява не само личните истории на авторите, въвлечени като малки момчета в групата и следващи отбора в продължение на близо три десетилетия – от 80-те години на ХХ век до началото на новото хилядолетие. Разказани отвътре са култови фенски изстъпления и битки в различни градове. Включени са разкази за емблематични футболни хулигани, някои от които вече не са между живите. Ултраси от други агитки споделят респекта си към „Веселия Роджър”. Разбира се, особено място заемат битките с агитката на „Етър” – на родна земя и отвъд баира. От там всъщност е дошло и заглавието на книгата – „Отвъд омразата”.


Подобна литература в България почти няма, докато във Великобритания има традиции от средата на миналия век. В библиотеката си Tosh McIntosh е събрал стотина подобни издания, някои от тях той иска да преведе и на български заедно със своя литературен партньор.


Това е различен поглед към футболното хулиганство, който се опитва да осмисли и обясни явлението. Хулиганството съществува откакто има футбол като цяло. То се е превърнало в брутална игра със специфични правила и определен кодекс на честта, които ние също следвахме и спазвахме. Футболните хулигани са и футболни фенове. За нас футболът течеше в кръвта ни и покрай битките по стадионите ни позволяваше да изпитаме крайностите на всяка емоция, позната на човека. За всеки, който не е бил част от това, то най-вероятно е изумително глупаво явление, но за нас това бе начин на живот. Погледнато от тази гледна точка футболното хулиганство е като вид екстремен спорт, обяснява Тодор Стойчев, познат сред феновете като Tosh McIntosh.


Той обръща специално внимание и на своеобразния код на честта, който са спазвали футболните хулигани от негово време - бой с голи ръце, без оръжие, без да се закачат обикновени фенове, било то старци, бащи с деца или жени.

от Sam Elsdon from Millwall / дата: 15 дек 2022

Guys, wow!! This book is literally like someone has detonated a bomb inside my head.
It is so hard to put into words the effect this book is having on me without writing an essay myself but it's causing me to have so many realisations about myself, who I am, where I came from, what it is to be British. Seeing your love of England is kinda like how I felt about Bulgaria and my Bulgarian friends but also your understanding about the hatred for the English from other nations and also the self loathing and guilt felt in some way heaped upon the English for some colonial imperical past that 99.9% of English had nothing to do with, like some poor kid off a council estate in the UK is guilty for a colonial past 200 years ago.
It is making think about the qualities found in Britishness, fair play, truth, justice, democracy, free trade, capitalism, these sort of traits are traits passed down by empires of the past, Alexander the Greats, the Roman empire, ancient Greece, Egypt. These things are worthy of being admired because they are traits of success and the keys to a strong nation.
Never thought in a million years a book, especially about hooliganism would have such a profound effect on me and cause my mind to explode in a thousand different directions.

от Plamen Totev / дата: 25 яну 2022

Благодаря на момчетата за четивото което са направили и им пожелавам успех и занапред въпреки че съм фен на ЯНТРА ГАБРОВО

от Ivan Ivanov / дата: 12 яну 2022

Една уникална по рода си книга, която те пленява и възхищава от самото начало!
Много разкази,случки и приживявания от първо лице за едни отминали времена и събития!
Времена на приятелства и омраза,на истински футбол и подкрепа към любимият отбор!
Книгата е автентична и стова,че двамата автори и техните приятели попадат в множество комични ситуации,а друг път в ситуации с много тежки последици...


п.с.Искрено се надявам да продължите в същия дух и за напред, защото има още много какво да дадете на Българският футболен фен!

от Ivan Hristov, Ultras Liberi / дата: 07 яну 2022

Поздравления за авторите! Интересно и забавно четиво, връщащо ни в годините на романтичния футбол, лудите емоции и некомерсиалната подкрепа от трубуните.

от Сунай Еминов / дата: 04 дек 2021

Страхотна книга страхотно написана и изчерпателна написана и от страхотни автори който имам огромното удоволствие да познавам лично. Благодаря ви братлета страхотна е книгата

от Вал от София / дата: 03 дек 2021

Книгата е страхотна, чете се на един дъх! Препоръчвам я на всички футболни фенове!

от Жоро / дата: 01 дек 2021

Страхотно четиво и адмирации за авторите, че са дръзнали да напишат книга в жанр все още непознат за бг пазар!

от Miroes / дата: 19 мар 2021

Много интересна книга и нещо рядко срещано в БГ. Препоръчвам на всеки наричащ себе си фен, който желае да се погледне някои събития и случки от извора.

от Красимир Г. CSKA Animals / дата: 21 юни 2020

Книгата е уникална! Пренася ни в едни години на пълна свобода и разкрива същността на агитките през 80-те и 90-те. Истинска класика! Поздравления за авторите и силно се надявам на още такива книги!

от Иван Цонев / дата: 02 фев 2020

"ФИЛ" И "ТОШ" - ВИЕ сте МНОГО, МНОГО ГОЛЕМИ!, Това което направихте, което написахте, което събрахте е за Уважение! Дано има и след Вас Списватели за това, което БЕ, ЩЕ И Надявам СЕ, да БЕДЕ!!! И ДАМАДЖАНИТЕ ДА СА!!!!

от War Elin / дата: 13 авг 2019

На първо място респект за авторите,които са отделили толкова време,за да напишат книгата и да ни въведат във този нов за българската литература жанр!Всеки фен,на който и да е отбор би видял и себе си във всяка история и така се прочита с огромен интерес и буквално на един дъх. Написана е по доста увлекателен начин,връщайки по-старите във годините където приятелството беше истинско,а морала и честта преди всичко,а за по-младите читатели да попият тези качества и да вземат пример.

от Владимир Панев / дата: 20 юни 2019

Книгата е интересна и грабва , въпреки че не си фен на дадения отбор, но си заслужава аз лично я прочетох с голям интерес. Уважение за авторите.

от Г-н Анаграм / дата: 17 фев 2019

Книгата е автентична и добре обрисува подземния свят на футбола и всичко съпътстващо него. Взети са интервюта от водещи фигури на футболното хулиганство в България, което прави книгата единствена по рода си. Препоръчвам я на всеки който е вътре в нещата или иска да надникне в тайният свят на агитките...

от Илия Недев / дата: 13 ное 2018

Като фен на английския футбол считам, че това е най-добрата книга за футболното фенство излизала в България! Страхотни истории за отдавна отминали събития. Представя гледната точка на авторите по отношение на фенството и най-вече неговите корени, влиянието му в живота на двама мъже. Всички онези качества в миналото, като приятелство, чест, лоялност и уважение изпъкват на преден фон. Уникална книга и горещо препоръчвам!

от Виктор / дата: 10 юни 2018

Много хубава книга.Супер описание на една от фирмите,които са новатори в българския хулиганизъм и кежуал култура.Чакаме новата книга

от София-Запад / дата: 27 апр 2018

Уникална книга, която ни връща назад в спомените на едни отминали времена, когато имаше истински фенове, истински футбол и приятели зад гърба си. Макар и малък град Горна Оряховица винаги е имала агитка и сплотени фенове. Поздравления за авторите, че дръзнаха да напишат такава книга и то в стил все още непознат за българското общество! Очакваме втората им книга с интерес....Респект Тош и Гили!

от Кръстьо Асенов / дата: 15 мар 2018

Книгата е страхотна и е много хубаво, че са се намерили хора да напишат нещо смислено по темата, защото обществото, като цяло не е запознато с футболните фенове и техният свят, а черпи информация само от изопаченията на журналистите и неадекватните сводки на МВР.

от В.П. / дата: 06 мар 2018

Страхотна книга! Трудно се намират думи, с които да се опишат впечатленията от прочетеното, просто си купете 'Отвъд омразата'!!!

от Стоян / дата: 06 мар 2018

Тош и Фил!Благодаря Ви че ме върнахте назад във времето с тази невероятна книга!С нетърпение очаквам следващите проекти,както и бъдещите ни срещи!

от Радостин Михнев / дата: 23 фев 2018

Каквото и да кажа за Gilli и Tosch ще е малко.Респект момчета за хубавата книга.Вие за мен сте били съвременните гладиатори по нашите стадиони.Благодаря,че ви опознах.

от Фенът / дата: 10 фев 2018

Страхотна книга за футболното хулиганство и кежуал културата през 80-те и 90-те години в България! Интересни случки, в които не преобладават само схватки между агитките, но са засегнати въпроси като чест, приятелство и уважение, рядко срещани днес из младите среди. Чакаме с нетърпение втората им книга......Респект за вас момчета и фирмата JRF.

от Лъчезар Пушкаров / дата: 24 ное 2017

Не мога да напиша друго,освен едно голямо Браво! Книгата се чете леко и приятно,неусетно се препуска през страниците. Увлекателно четиво, като на моменти богатото описание на случките буквално ме пренасяше на мястото на събитието!Няма какво да ги хвалим момчетата,зашото нямат време за губене-чакам с нетърпение следващите творби!

от Виктор Миланов / дата: 17 ное 2017

Евала на моите приятели за тази хубава книга,бях един от първите които я закупиха от Хеликон макар че имах запазен личен подарък от авторите.Хубава реална и увлекателна книга в която си припомних много неща от младите години.Браво и само така

от Тодор Раднев / дата: 15 юли 2017

Получих книгата по пощата преди седмица и въпреки, че нямах много свободно време я изчетох на един дъх.
Книгата е много приятна и лека за четене, класика в жанра.
Като цяло винаги съм бил много запален по футбола и винаги когато мога посещавам футболни мачове от всякакви дивизии, но никога не съм разбирал фен културата докрай(боевете и всичко останало).
Намерих някой отговори за се беси, който търсех - БЛАГОДАРЯ ЧЕ МЕ ВЪВЕДОХТЕ В ИДЕЯТА КАТО ЦЯЛО.
Благодаря на авторите Тош и Фил, че ме пренесоха в едни отдавна отминали времена, който си спомням с усмивка и носталгия..от Gencho Danev / дата: 07 апр 2017

На един дъх четиво! Бижу в жанра, красящо колекцията на ценителите! Суперлативи към авторите!

от Елена / дата: 25 мар 2017

За мен това е една истинска книга........Книга за приятелството, младите луди години, честта и мъжката дума.Написана на висок стил тя е изпълнена със случки, които ни връщат в едно недалечно минало. Всичко е много увлекателно и леко поднесено, та чак ме кара да се обръщам с носталгия назад към едни отминали времена, които липсват на всички нас. Потапям се в техния малък свят и някак изживявам всичко с главните герои – момчета, които са луди по футбола....по всякакъв начин. Това е история как трябва да се живее, да се гонят мечтите и как се създават спомени....
Успех във всички начинания, момчета!!! Keep dreamin* and make history...

от Анатолий / дата: 21 мар 2017

Браво на момчетата! Много добре написана книга. Препоръчвам я на всички фенове на футбола!

от Един левскар от Хасково / дата: 20 мар 2017

Въпреки,че съм привърженик на друг отбор,книгата ми допадна.Прочетох я бързо.Някой трябваше да напише подобна книга,и се радвам,че това са хора,които познавам.Аз съм от това поколение,и когато я четях,си припомних много спомени.Стана ми приятно,особено за случките във влаковете.Тогава нямахме коли,и пътувахме предимно с влака,или с автобуси.Пожелавам да напишат още интересни книги,и да имат много читатели,

от Владимир Илиев / дата: 05 мар 2017

На скоро се запознах с Tosh по-точно той ме намери във връзка с общата кауза за възстановяването на крепостта Раховец,около Горна Оряховица. Сдобих се с книгата и с голямо удоволствие я прочетох почти на един дъх! За непрофесионални писатели са се справили отлично.Преди да се запозная от близо с футболния хулиганизъм, бях твърдо против тези изтъпления по стадионите и извън тях, които според мен отблъскват не само останалите хора от посещение на мачове но и вредят на самия футболен отбор! От съдържанието на книгата се разбира, че ако всеки се запознае от вътре със каузата и целите за които са се борили тези момчета, няма да мисли по този начин, по който мислех аз до сега! Книгата е един разказ за приятелството, смелостта, борбата до край и най-вече учи, че човек трябва да прави това което му диктува сърцето независимо с какви средства го постига! Поздравления за Tosh и Gilly Black и им пожелавам да продължават в същия дух и скоро да ни изненадат с нова творба! Благодаря на Tosh за уникалните фен екипи с които ме снабдява! Само Локо!

от Стефан Станчев / дата: 24 фев 2017

В началото на септември се сдобих с книга, която представлява един нов за мен жанр, описващ футболното хулиганство в първо лице. Тя е озаглавена “JRF Beyond the hatred” („Отвъд омразата”). Не съм срещал досега подобен тип четиво на българския книжен пазар. Доколкото знам такива книги са много популярни във Великобритания, но все още не и у нас. Още по-забележителното за това четиво, е, че се познавам с авторите му още от деца. Това са Филип Бакьов (Gilly Black) и Тодор Стойчев (Tosh McIntosh, на снимката с мен). Те са част от локомотивската фенска групировка – „Веселия Роджър” (Jolly Roger Firm). А това, което ни обединява тримата, е подкрепата на „Локомотив” Горна Оряховица.Тези близо 290 страници на “JRF Beyond the hatred” са изпълнени с луди фенски футболни приключения на двамата автори по българските стадиони и около тях. Всичко това е гарнирано с интересна снимкова секция. Книгата е много увлекателно написана, с много семпъл и разбираем език. Самото четиво е разделено на две части, сепарирани от снимковия материал. Може би за някои ще им се стори малко в повече насилието, описано в “JRF Beyond the hatred”, но това е реалността на футболното фенство и истинското му брутално лице. В четивото е представена и сasual модата сред футболните фенове, нещо за което малко се знае у нас. Книгата е обогатена с мнения и впечатления на други футболни фенове от България и от Острова. Двамата автори говорят и за сближаването им с бритиш фенската култура. Реално причината да я напишат идва от футболните хулигани от Англия. Всеки си има много любима част във всяка книга, а моята са емоционалното запознанство и срещите на Тодор с една такава личност от Острова – Pat Dolan. Фенската култура е всъщност една своеобразна субкулутра със своите жестоки правила (колкото и странно да звучи). Тук не става въпрос за безмозъчни ММА борци, които се млатят за пари, а за хора отдадени на идеи, хора които си имат свои кодекс и принципи. Вероятно “JRF Beyond the hatred” би допаднала на тези, които харесват много филми като “Green street hooligans”, “The Football Factory”, “The Firm”, отдадени са на футболното фенство и биха желали да обогатят познанията си за тази субкултура .

от Младен 'Спартак' Вн / дата: 14 фев 2017

''Останах приятно изненадан от съдържанието на книгата, която припомня силните години на привържениците на Локо ГО, а именно тогава когато активното им ядро са били групировката JRF (Joly Roger Firm). Поздравления на авторите на книгата. Искрено им пожелавам новоизлюпилите се JRF Youth достойно да ги заместят по трибуните и на улицата, и естествено дербито, което всички в Горна чакат с нетърпение... срещу ”Болярите” на Етър Велико Търново.
Локо ГО & Спартак Варна... Brothers till we die....''

П.C. Очакваме втората книга с нетърпение!

от marcho1914 / дата: 12 фев 2017

Уникална книга,с нетърпение очаквам да довършат и другите проекти,които са започнали.

от Yuri 'Lokomotiv Moskva' / дата: 05 фев 2017

Последнее время, с тем же интересом, что и фанатский самиздат стран бывшего СССР и Югославии, я стал коллекционировать аналогичную литературу из Болгарии. Оказывается, объединив знания русского, украинского и сербского языков, читать по-болгарски совсем не сложно. Грех было этим не воспользоваться...
magshopreportКнига BEYOND THE HATRED (или ОТВЪД ОМРАЗАТА), которую, как только появилась такая возможность, я незамедлительно купил, посвящена хулиганам футбольного клуба "Локомотив" из города Горна-Оряховица. Вспомните, в начале 90-х волгоградский "Ротор" встречался с этой командой в рамках второсортного еврокубка. В ней рассказывается история небольшой группировки JOLLY ROGER FIRM, отличительной особенностью которой является "английская болезнь". Будучи отпетыми англоманами, околофутбольная шпана из глухой болгарской провинции стремилась к общению с тогда еще гремевшими на всю Европу хулиганами с берегов Туманного Альбиона, используя для этого всякую возможность. Например, матчи европейских кубков с участием английских, шотландских и валлийских клубов, проводимые на территории не только Болгарии, но и соседних стран, а также национальных сборных. Помните, в декабре 1999 года "Спартак" должен был принимать "Лидс" в Москве, но из-за непогоды игру перенесли в Софию. Хулиганы из Горной-Оряховицы воспользовались и этим упавшим с н*** шансом. Первая часть книги завязана не столько на футбольном насилии, сколько на взаимоотношениях JOLLY ROGER FIRM, основанной в 1995 году, с хулиганскими группировками Великобритании: CHELSEA HEADHUNTERS, CARDIFF SOUL CREW, FOREST EXECUTIVE CREW, BARNSLEY FIVE-O и др. Копируя, по их мнению, все самое лучшее, они шли совершенно нетипичным для своей страны путем. И подробности этого, детали ответных визитов болгар, очень интересны.
magshopreportВторая часть BEYOND THE HATRED рассказывает о взаимоотношениях JOLLY ROGER FIRM с другими группировками Болгарии. Врагов они себе нажили вагон и маленькую тележку: "Ботев" (Пловдив), "Добруджа" (Добрич), "Янтра" (Габрово), "Спартак" (Плевен), "Дунав" (Русе), "Берое" (Стара-Загора), "Сливен", "Шумен", "Черно море" (Варна), "Нефтохимик" (Бургас), и многие, многие другие. А вот дружественных альянсов всего ничего: "Черноморец" (Бургас), "Спартак" (Варна) и "Левски" (София). Интересно, что присланный мне экземпляр отмечен наклейкой с оригинальными автографами обоих авторов, подтверждающей то ли оригинальность экземпляра, то ли получение его из рук отцов-основателей JOLLY ROGER FIRM. В любом случае подобные мелочи всегда приятны.

от Даниел Христов / дата: 05 фев 2017

Прочетох книгата на един дъх и наистина е уникална.Авторите ме върнаха години назад във времето,когато имаше истинско приятелство,любов и привързаност към любимия отбор.Битките,случките са реалност,както е реален и любимия отбор"ЛОКОМОТИВ"Горна Оряховица.Книгата трябва да стой на лавицата на всеки уважаващ себе си привърженик на отбора и когато има трудни моменти,да я погледне и да усети каква сила дава тя.Това е книга за славни времена,А-група,запомнящи и велики мачове,пълен стадион и битки извън него.Книга за силни хора и силни характери. Не прави чест на някой хора,че злословят против авторите.Да завиждаш е лошо качество.Уважавайте труда им.Благодарение на тях,всички по света ще разберат за Локомотив Горна Оряховица.Респект момчета и успех във всичките ви проекти.

от Дандания / дата: 03 фев 2017

Книгата е уникална ,препоръчвам я на всички футболни запалянковци !
Успехи!

от Радослава / дата: 02 фев 2017

Наистина интересно четиво и за тези, като мен, които също са били на градския стадион да подкрепят отбора по трудния път от по-долните ешелони към "А" група, но никога не са били част от агитката. Представени са редица интересни факти и случки и много важно, според мен, дава се обяснение от първо лице кое и защо е подтиквало младите хора тогава да действат така, и дали към днешна дата тези причини и лицемерие на обществото са заличени или все още властват .

от М. from youths / дата: 28 яну 2017

Една уникална книга, която помага много на младите фенове и хулигани да разберат как са се случвали нещата преди. Книга, която те образова изключително много относно хулиганството и същото време с всяка следваща страница те пристрастява към него. Едно невероятно четиво, което прочетох на 1 дъх... Горещо препоръчвам на всеки уважаващ себе си футболен фен!

от Blue Terror Ruse / дата: 28 яну 2017

Книгата е уникална! Пренася ни в едни години на пълна свобода и разкрива същността на агитките по онова време! Как уличните битки и безрезервната любов към един отбор създава приятелства,които продължават цял живот! Горещо я препоръчвам !

от И.Д. / дата: 28 яну 2017

Книгата 'Отвъд омразата' е супер! Перфектно е написана, на достъпен език и пресъздава ситуациите точно така , както са били (на някои от тях съм присъствал лично) напрегнати, вълнуващи, комични, отвращаващи, но истински. Докато я четях, се върнах в онези години и със сълзи на очи изживях още веднъж всичко! Браво на авторите Тош и Фил, страхотно сте се справили момчета! Очаквам с нетърпение следващата Ви книга!
САМО ЛОКО!!!

от Yordan Dulov / дата: 28 яну 2017

Страхотно четиво за всички футболни фенове и всички които си спомнят зората на организираното хулиганство в България! Когато вярност и приятелство не бяха просто думи и бяха също толкова силни както и омразата към противника! Поздрави от вашите приятели от Локо Пловдив!

от М.М. - Г.О. / дата: 24 яну 2017

Момчета, прочетох книгата ви. Цялата! Както знаете не съм голям футболен фен и не сте ме виждали много по мачовете, но познавам хората от тези среди и винаги съм бил сред тях. Книгата ви ме върна към стари спомени и случки на които съм бил само външен свидетел, не и участник. Но ме накара да почувствам носталгия по отминалите времена на 80-те и 90-те, когато и аз бях млад и пълен с енергия, емоции и бунтарски дух. В същото време като Горнооряховец - черно-бялата идея е в кръвта ми и това никога няма да се промени. Надявам се и за всеки друг от Горна да е така. За това книгата ме накара да се чувствам горд, че съм от Горна Оряховица и че в този малък град има такива големи и толкова верни фенове на нашия отбор. А да се чувстваш горд, че си Горнооряховец, въобще че си българин в тези времена, в които и града и държавата ни са толкова смачкани и с ниско самочувствие, си е направо луксозно преживяване. За това момчета Благодаря ви! Респект към вас като фенове и работата която сте свършили по създаването на книгата! Горд съм!....

от Симеон Рашеев / дата: 09 яну 2017

Първата книга от този жанр , която предизвиква първо впрчатление с интелигентния си изказ и желанието нещата да бъдат разбрани в корена им . Похвала , Тоширо и Гили !

от Мариян / дата: 26 дек 2016

'Отвъд омразата' е интересна и вълнуваща книга! Направо се потапяш в един друг свят, в един друг живот с който лично аз не бях много запознат, но останах силно впечатлен. Главите са отлично подредени, книгата се чете леко! Отлична работа на авторите!

от Joyse (Габрово) / дата: 17 дек 2016

Не мога да намеря просто думи, с които да изразя огромното възхищение от тази книга! 'Отвъд омразата' е страхотно и невероятно четиво за всички фенове. Прочетох я за една нощ, не можах да спра...Познавам и двамата автори от годините, когато ставаха битки между двете агитки, винаги съм имал огромния респект към 'черно-белите' фенове! Това е единствената агитка в БГ, която не предаде отбора си, дори като играеха при аматьорите! За мен е чест, че ги познавам и им пожелавам успехи със следващата книга за агитките в България!

от Жоро 'Павето' / дата: 14 дек 2016

Специални поздравления на авторите на книгата. Написана е за всички онези, които са изживяли великото чувство да бъдат част от футболната агитка и за тези, които не могат да го разберат. Уникалната тръпка да бъдеш на стадиона с агитката и приятелите, които са повече от семейство, да подкрепяш любимия си отбор и въобще да влезеш в света на футбола, и живота около него.

от П.Л. / дата: 09 окт 2016

Tosh McIntosh и Gilly Black вече работят по английската версия на една революционна по рода си книга ("JRF BEYOND THE HATRED") за българските футболни запалянковци и по-точно тези от Jolly Roger Firm!
Гордост, чест и незабравима емоция за мен е, че съм бил част от фирмата, а нейното отражение винаги ме следва в живота. Веднъж JRF, цял живот JRF. JRF e поведение, приятелство, ценност, идеал.
Jolly Roger Firm винаги ще си остане пример, хегемон и напомняне за най-златните и безпризорни години!
Авторите на книгата са своего рода и автори на фирмата, а тяхната книга е най-точната и история.

от С.Б. / дата: 04 окт 2016

Прочетох книгата "Отвъд омразата" на един дъх.Не знаех много за феновете на футболната игра и се изумих на обичта и преклонението на млади хора пред футбола, и любимите им отбори. Книгата е увлекателна и написана достъпно, дава особен поглед за "футболното хулиганство". Разбрах,че футболното фенство е цяла една общност отдадена на този велик спорт". Пожелавам на авторите дръзновение!

от Г.Б. / дата: 22 сеп 2016

Много увлекателно написано и реално.Поздравления за авторите и трудът им,ще чакам следващият продукт.Успех!

от Петкан / дата: 14 сеп 2016

КНигата е супер! Написана е в стила на англйиските книги в жанра.Историите са си добре разказани и лесно се четат.Всяка агитка от това време има сходни случки ,просто такива бяха времената тогава.Задължително четиво за младите фенове по стадионите.Дано се продава добре и да даде стимул и на други хора да напишат за техните си отбори подобни книги.Горна трябва да се гордее с тази книга и да не дава шанс на завистта да вземе връх.

от ИБ / дата: 12 сеп 2016

Една уникална книга! Тук не става дума само за битките извън терена, а за приятелството и уважението между фенове на различни отбори. Сега нещата не стоят така за жалост. Продължавайте напред с вашите начинания. За тези, които не са я прочели....купете си я няма да съжалявате. Не бъдете част от това общество на комплексирани и злобни хора. Това е труд , уважавайте противниците си и се стремете да достигнете по-високо ниво. Успех на авторите и помнете едно: Това, което сте постигнали никой не може да ви го отнеме! Бъдете живи и здрави.

от McStanchev / дата: 11 сеп 2016

Книгата JRF - "Beyond the Hatred" е написана много семпло и много увлекателно. Почти през цялото време си казваш "Хайде още една страничка, че и тази случка е интересна." Всеки, който се вълнува от футбол и футболно хулиганство ще бъде грабнат от четивото. Може би подобни книги биха дали начало на известна еволюция сред родните футболни фенове, които постепенно да се откъснат от напълно животинското си поведение и да приемат някои правила.

от Чичо / дата: 09 сеп 2016

Изключително вълнуващо четиво! Представя своеобразна гледна точка за феномена футболно хулиганство и влиянието му в живота на двама мъже,както и формирането им като личности! Жанра е нов за нас,българските читатели и смея да твърдя,че ме грабнаха мигновено! Продължавайте момчета,ние сме гладни за следващата ви творба! Уважение за вас!

от Бай Стан / дата: 09 сеп 2016

Чудесна книга.Написана много увлекателно и се чете на един дъх.Благодаря на авторите,че ме върнаха назад във времето със техните приключения и съживиха спомени от отдавна отминали събития.На някои от описаните случки съм се смял със сълзи,толкова забавно са разказани.С нетърпение чакам следващите ви проекти момчета.Дерзайте и успех.
Само ЛОКО

от Майора / дата: 08 сеп 2016

Книгата се чете на един дъх. Направо се потапяш в един друг свят, в един друг живот с който лично аз не бях много запознат( въпреки, че знаех за повечето от случките през годините), но останах силно впечатлен. Също така трябва да се отбележи, че информацията е много добре представена на читателя и главите в книгата са много добре подредени. Всяка от тях тежи на мястото си. Респект към авторите!

от Милен Панайотов / дата: 06 сеп 2016

Без никакво съмнение определям „Отвъд омразата” като задължително четиво за всеки футболен фен! Да, някои със сигурност ще се ужасят и отвратят, докато за други книгата ще се стори абсолютно вълнуваща до степен на … възбуждаща. На цели 295 страници авторите подробно разказват от първо лице за преживени случки по време на мачове, в които безрезервно подкрепят не само своя любим „Локомотив” от Горна Оряховица, но и националния отбор на … Англия. В същото време двамата правят сериозен опит да покажат корените на хулиганизма, да обяснят това световно явление и най-вече, крещейки с пълна сила, точно както го правят по стадионите, да зададат неудобни и нелесни за отговор въпроси от рода: „Кои сте вие за да ни определяте или окачествявате по какъвто и да било начин?”, „Кой изобщо има право да съди някого за свободния му избор?”, „Кой има правото да лепи каквито и да било етикети на другите?”, „Разбирате ли изобщо за какво става дума, за да имате някакво меродавно мнение по въпроса?”, „Кой определя кое е нормално и кое не?!” И с пълно право Tosh и Gilly твърдят, че нито един проблем не може да бъде решен без да бъде разбран, осъзнат и обсъден. Както и че няма малки и големи отбори, има малки и големи хора с малки или големи сърца! И няма значение къде си се родил, а защо си се родил и как ще изживееш този даден ти живот. Не е важно от къде идваш, а къде ще отидеш! И още нещо научавате от двамата горнооряховчани, а именно че понятия като чест, достойнство, доблест, мъжество, приятелство, взаимопомощ, приемственост и т.н. все още не са напълно изчезнали от речника и най-вече от ценностната система на съвременниците ни. И че колкото и абсурдно да звучи за някои, отвъд омразата е … приятелството.
Книгата се чете изключително леко и лесно. Стилът, езикът са прости, разбираеми и достъпни за всеки, тъй като (Славо Богу!) липсва многословната комплексност и абстракция на разни елитарни модерни писатели и „естети”. Сцените на насилие обаче са така добре, така живо и цветно описани, че на моменти се улавяш, че несъзнателно поглеждаш дали пръстите на ръката, с която ще прелистиш следващата страница, не са оцапани с кръвта на някой от противниковата агитка или пък без да се усетиш прокарваш пръст по зъбите си за да се увериш, че са там и не са били току-що избити. Като добавим и страхотните цветни снимки и изрезки от вестникарски статии, сякаш вече не четеш книга, а си във филм на Копола или Тарантино, при това със сигурност 3D! Изобщо преживяването си е на макс и определено не е за хора със слаби сърца или нерви! Но такъв е и животът, такова е времето, в което ни е отредено от Съдбата да живеем. Така че – отделете пари за да си закупите тази книга! Ако ги нямате в момента – спестете ги! За Бога, ако трябва изпросете или дори откраднете тези пари! Защото „Отвъд омразата” си струва и още как!

от С.П. / дата: 04 сеп 2016

Книгата 'Отвъд омразата' е страхотна! Пълен респект към Тош и Фил! Всичко написано от тях е истина и поклон за това, че написаха за 'доброто старо време'!!! Само Локо ГО!

П.С. Не прави чест за онзи, който е писал второто мнение тук и то човек считащ себе си за фен на черно-белите, явно доста омраза и завист е натрупал в бедната си душица! Или пък е поредния пъпчив хейтър, който не е бил замислен още, когато тези действия се развиваха по стадионите! Срам и позор си агитката на Локо ГО и за фенската маса!!!

от а / дата: 03 сеп 2016

Тази книга е срам и позор за футболните хулигани! Аз и мисля че около 97% от феновете на Локомотив ГО, се разграничаваме от тази филмарска, фентъзи комеди книга!!! Пълни глупости, като авторите едва ли са участвали в повечето случки които са описани. Аз лично не ги помня поне от 15 години да са идвали редовно на мачове, нищо общо с нас верните фенове на Локомотив!!! Нямаше ги в долните дивизии дори ги няма и сега, а пишат книга,...смях, позор!

от Анонимен / дата: 13 авг 2016

Това наистина е една уникална книга за България, където темата за футболното хулиганство и кежуал културата е малко известна в страната ни. Тук не става въпрос само за кръвопролитни битки извън стадионите, а философски и детайлно са разгледани въпросите какво значи да обичаш един футболен клуб, как да защитаваш неговите идеи, какво означава за тях чест и приятелство и съответно респект към враговете им! Брилянтно е обяснено влиянието на кежуал културата и традициите от Острова в личния им живот. Освен интересните разкази за битки с агитките на Етър, Спартак Пл, Ботев Плд, Шумен и много други градове, има доста комични и тъжни истории. Двамата автори се допълват взаимно по доста необичаен начин, където сливането им е просто брилянтно! Със сигурност са типичната за добрата стара Англия - малка и тясно свързана фирма с истински всеотдайни фенове! Страхотна книга и няма да съжалявате! Това е четиво за всеки футболен фен в страната ни!!! Задължителна книга в домашната ви библиотека!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]