Диалози / Сенека

Автор: Луций Аней Сенека
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 1

Издател Рива
Преводач Анна Николова, Ана Шелудко, Петя Стоянова
Брой страници 528
Година на издаване 2014
Корици твърди
Език български
Тегло 458 грама
Размери 16x12
ISBN 9789543204687
Баркод 9789543204687
Категории Философски науки, Философия, Хуманитарни науки, Книги

В продължение на цяло столетие, от 40-те години на I в. пр. Хр. до средата на 60-те от I в. сл. Хр., в живота на Рим присъства чрез три поколения семейството на испанците Аней от Кордуба (дн. Кордова). На Луций Аней Сенека Стари, наречен и Ретора (55 г. пр. Хр.-39 г. сл. Хр.), дължим запазването на свидетелства за практиката в реторските школи по негово време, на Марк Аней Лукан (39 г.-65 г.), негов внук - историческия, силно реторичен епос "Фарсалия" за гражданските войни между Помпей и Цезар. Безспорно най-забележителният представител на рода е от средното поколение - вторият син на Сенека Стари, философът, писателят и възпитателят на Нерон Луций Аней Сенека (4 или 1 г. пр. Хр.-65 г. сл. Хр.).
Както обикновено е определян от историците на философите, а и както той се самоопределя, Сенека принадлежи към стоическата школа, която е поела "мъжествения път на добродетелта" ("За твърдостта на мъдрия", I, 11). Но не отхвърля 'полезните съвети и практики и извън стоицизма: от Секстий например Сенека се учи на ежедневно изпитание на съвестта (диалога "За гнева", книга трета XXXVI), при Епикур открива трезво и сурово отношение към удоволствието, което му дава стойността на добродетелта при стоиците. И това дирене чрез философстване се разгръща както в драмите му, тъй и - и преди всичко - в неговата проза - от "Естесвенонаучни проблеми" до известните вече на българския читател "Нравствени писма до Луцилий".

Ключови думи: Мъдри мисли за празник и делник, Философия за ежедневието

от Сергей Иванов / дата: 04 юни 2016

Чете се като фундамент, пред който библията изглежда като идеологическа платформа след това. Издига съзнанието на ниво, много над обикновеното, ако се чете и се следи продължителната мисъл, която следва сюжет, който можеш да го зачетеш във всеки един момент и да ти бъде интересно, без подготовката да гледате за коя тема от диалозите иде реч... Прочелите я, ще имат проницателността, че това, което се случва сега, ще се случва и много пъти след нас и няма да изпадаме лесно в чужда информационна зависимост и манипулация!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]