За Богомилите от "уста на ухо"

Автор: Дамян Попхристов
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 4

Издател ВББ
Брой страници 302
Година на издаване 2018
Корици меки
Език български
Тегло 522 грама
Размери 16x23
ISBN 9789549352313
Баркод 9789549352313
Категории Духовни учения, Езотерика. Духовни учения, Книги

В продължение на 17 години проф. Дамян Попхристов се занимава с изучаване на езотеричните школи. Настоящата книга е плод на многогодишните му изследвания и е изцяло посветена на Богомилското учение, това уникално българско духовно наследство.
Използван е богат доказателствен материал от български и чужди източници (апокрифни писания и евангелия, богомилски легенди, хроники, документи на инквизицията и на Ватикана, както и езотерична и окултна информация на автора).
В отделни глави, по изключително увлекателен начин, подробно се проследява зараждането на богомилското учение, философията му, източниците, връзката му с други езотерични и дуалистични учения от епохата, близостта и различието му с официалната християска доктрина, теорията за кармата и прераждането, като акцентът е върху езотеричната същност на учението.
Чисто исторически, хронологически и фактологически е проследена и историята на разпространението на богомилското учение от българските земи през Босна и Италия чак до южна Франция, както и непосредственото му влияние върху патарените, катарите, албигойците и др.
Подробно се проследяват и историите около „Светия Граал“, магическите и свръхестествените способности на богомилите, енергийните им преобразования и мистериозните изчезвания „яко дим“ на висшите им посветени. Специално внимание е отделено на значението на Женската енергия и на жената в богомилските общности, както и на крепостта Монсегюр, този „Стоунхендж на богомилите“, на нейното построяване изцяло според астрологически и окултни правила по проект на българските богомили, „магическата“ ? функция и героично-мистериозен финал, отбелязал окончателното унищожаване (според официалната църква) на „ереста“.
Последната част на книгата е посветена на значението на богомилите за Ренесанса, Реформацията и културното развитие на Европа, както и на тяхната космическа цивилизационна мисия, на богомилския КОД и ЗАВЕТА към съвременните им наследници и бъдещите поколения в прехода към Шестата човешка раса.

Ключови думи: ТОП 101 нехудожествена 1.01.-30.06.2022, ТОП 101 Нехудожествена литература 2022, ТОП 201 2022, ТОП 201 1.01.-30.06.2023, ТОП 101 нехудожествена 1.01.-30.06.2023

от Николай Рибаров / дата: 04 авг 2021

Много интересна книжка, с непопулярни факти и солиден материал за размисъл и анализ. Харесва ми.

от Елена Тодорова / дата: 14 юли 2021

Една книга на издателство ВББ, което отново не изневерява на своето амплоа да издава дъновистка литература.
Въпреки претенциите за историческа стойност, книгата е езотеричен тюрлю-гювеч, в който откъслечните исторически факти по странен начин са разбъркани със смесица от съвсем ненаучни и богословски неиздържани твърдения. Създаването на човешкия геном от извънземни, атлантите, Шамбала, Зороастър, чакри, прераждане и карма, баба Ванга, теория на махалото и още, и още, се преплитат с опита за история на богомилството.
За да се завърши, както се и очакваше, с възхвала на дъновизма.

от Цветан Цветанов / дата: 25 юли 2020

Г-н Хаджийски, жал ми е за вас като чета с колко грешки е отрупан вашият коментар.

от А. Хаджийски / дата: 04 дек 2018

Книгата е чист популизъм. Авторът използва непознаването на тънкостите на историята от страна на мнозинството читатели (което може да се каже е нормално - във всяка област тясните специалисти са малцина) и създава манипулация на нагласите им. Да, книгата е написана увлекателно, предизвиква вълнение у незапознатия с фактите, но главната особеност е, че се поднасят множество НЕистини. Изпълнена е с невярно съдържание, което си личи, че е допуснато съзнателно и всичко това е много притеснително на фона на изказвания по интервюта на автора, в които в прав текст той казва, че трябва американците да ни напишат историята. Явно връзката и пребиваването на автора в САЩ води до тази следвана от него линия на подмяна на историята и на нагласите на масовия читател спрямо нея. Но цялата тази фалшификация може да бъде избегната, ако човек чете и не само, а най-вече изучава историята. Но за съжаление не са мнозинство читателите, които могат да си позволят да направят това ( което пак казвам - е нормално, за съжаление). Все пак качественото изучаване на даден проблем е трудоемко, отнема време. Не става само с четенето на една псевдоисторческа книга с много празно място по стеаниците, с цел да се увеличи обемьт и цената ѝ. Заключение - ако искате да изучавате история, тази книга не ви трябва, но ако сте любопитни да видите как се фалшифицира историята и как се пропагандират искуствено създадени положения (сравняващи се с доктрината за македонизма) тогава може и да я разгледате.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]