Жертвено поколение. Спомените на една концлагеристка

Автор: Благородна Божинова
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Сдружение "Българска история"
Брой страници 272
Година на издаване 2020
Корици меки
Език български
Тегло 340 грама
Размери 14x21
ISBN 9786197496550
Баркод 9786197496550
Категории Мемоари. Документалистика. Българска, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Една българка се оказва в плен на политическите интриги между България и Югославия в края на 40-те години. Заминала за Скопие като студентка, тя е принудена да направи непосилен избор между свободата и българското си самосъзнание. Взетото решение ще я изпрати в ада на Титова Югославия – там, където волята на всеки инакомислещ бива пречупена, а надеждата му за живот – отнемана.

Мемоарите на Благородна Божинова разказват за нейните мъчителни 16 месеца в концлагера Герово и показват еднозначно как за тоталитарната власт често човешкият живот няма стойност. Книгата е започната през 60-те години, но успява да види бял свят едва след падането на комунистическия режим.

Днес, за първи път от две десетилетия, изданието излиза на литературния пазар, с което забравената история на тази достойна българка получава шанса да бъде разказана отново.

Благородна Божинова е родена през 1925 г. в с. Гега, Петричко. Майка ? и баща ? са родом от Струмица. Бащата учителства в Струмица и в селата Ключ и Скрът. Убит е от сърбите, като е хвърлен от скалите. Майката потъва в скръб и умира след една година. Оставя след себе си четири сирачета, които израстват по сиропиталища.

Увлечена от фалшивия ентусиазъм за славянското братство и за създаването на югославянска федерация, след 9 септември 1944 г., заедно с много млади българи, Благородна Божинова заминава да следва в Югославия.

През 1947 г. се записва да следва в Скопския университет. След завършването на университета емисари на зловещата УДБ-а (югославската тайна разузнавателна служба и тайна полиция – бел. ред.) ? предлагат да се определи за македонка и да приеме югославянско поданство, като остане да живее и работи в Югославия. Тя отказва по най-категоричен начин.

След влошаването на българо-югославските отношения, в резултат на резолюцията на Коминформбюро (организация на комунистическите партии – бел. ред.), е арестувана по обвинение в шпионаж в интерес на България. Подложена е на нечовешки тормоз по участъци и затвори. Хвърлена е в един от най-страшните югославски концлагери „Герово“, който се намира на територията на Хърватска. В лагера тя лежи 16 месеца.

Оцелява по чудо, благодарение на изключителния си дух и чувството на патриотизъм, което е движещо за нея през целия ? живот.

След ХХ-ия конгрес на КПСС през 1956 г. и след затоплянето на отношенията между Югославия и СССР на Благородна Божинова е разрешено да се завърне в България. Дълго време се лекува и възстановява по нашите болници и санаториуми от травмите, нанесени ? от жестоките сръбски инквизиции. Омъжва се за ветеринарния лекар д-р Пело Дунов Пелов от с. Ослен, Криводол, Мездренско. Пело Пелов е полковник от запаса от нашата армия, участник в завършващата фаза на Втората световна война. От брака им се ражда една дъщеря – Неолина – известен музикален педагог.

Преживените ужаси в югославските затвори и концлагери Благородна Божинова първоначално описва в поредица от спомени, които са отпечатани в българската преса – сп. „Пламък“, в. „България“, в. „Македония“ и др. Поради големия интерес и големия брой нейни интервюта и рецензии, спомените ? излизат в две български издания: първото – кратко е отпечатано през 1992 г. под заглавието „Изповед от Титовия „рай“, а второто – разширено излиза през 1996 г. под заглавието „Жертвено поколение”.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]