Безмълвие

Автор: Неда Антонова
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 3

Издател Хермес
Брой страници 304
Година на издаване 2020
Корици меки
Език български
Тегло 338 грама
Размери 14x21
ISBN 9789542619987
Баркод 9789542619987
Категории История на България, История, Книги

Петър Баанов, мирското име на Паисий, е висок, рус и синеок младеж, достатъчно образован за своето време. Той е изпълнен с енергия и обладан от амбиция да живее във Виена, да търгува в тамошната кантора на брат си Вълчо, там да се задоми и децата му да не бъдат „робове“...

Но Петър извършва грях – неволно убива момичето, което харесва. И вместо към Виена, животът му поема към монашеската килия при брат му Лаврентий в Хилендар, за да търси опрощение...

Следват десет години, за които и до днес историята и манастирските хроники мълчат. Години на странстване, време на мизерия, смъртни опасности, унижения, разкаяние и любов... Бяла лястовица за простите хора в селата и черна овца сред манастирското братство, проигумен Паисий накрая намира път за спасение на душата си.

Той посвещава остатъка от своя живот, за да даде на българския род памет и история.

Ключови думи: Ден на народните будители, Страници българска история, Летни хитове, Подбрано от 2020, ТОП 61 Българска художествена литература 2020, ТОП 101 Българска художествена литература 2021

от Нели Аргировя / дата: 05 ное 2023

Някак не мога да си представя, че тази книга и например "Неговата любима" са написани от един и същ автор. Просто не мога да я изчета докрай. Дори да се опитам да се абстрахирам от грозните обвинения към Паисий, защото все пак е роман и художествена измислица, самата творба не е написана интересно. С голямо съжаление признавам, че съм изключително разочарована от това произведение и с още по-голямо съжаление се съгласявам с господина, коментирал преди мен, че тази книга не е добре да седи по рафтовете на книжарниците!

от николов / дата: 03 авг 2020

История СЛАВНОБОЛГАРСКАЯ, а не славяноболгарская!!!. Никога Паисий не споменава за така наречените "славяни", говори се за БЪЛГАРИ!!. И моля нашите пишман историци да спрат с подлагането си на една чужденка от 18 век, която дори не е била с руски произход.
А конкретно за книгата - нека авторката, която уважавам като човек чел нейните романи да ОЦЕНИ САМА ТОВА, КОЕТО Е НАПИСАЛА. Все пак е роман, а не исторически извор, НО ВЪПРЕКИ ВСИЧКО ТРЯБВА ДА СЕ ВОДИ ПО ПЪТЯ НА ИСТОРИЧЕСКАТА ИСТИНА, както е направил Беленски в романа си за ВЕЛИКИЯ РАКОВСКИ.

от Николай Геров / дата: 13 май 2020

Научните изследвания за живота на Паисий не са открили никаква информация за това, че той може да е убил човек или че е желаел да живее във Виена и да се задомява там. Не съществуват данни, че Паисий е имал греховна младост. Колкото и години Неда Антонова да се опитва да проучва темата не е възможно да се намерят сведения, които да потвърдят съдържанието в книгата.

Антонова може да твърди, че книгата й е исторически роман, а не научен труд, но е непочтено да се заявява, че Паисий е убиец или че е мечтаел децата му да растат в чужбина. Известното за Паисий потвърждава тъкмо обратното. Следният цитат от "История славянобългарска" подкрепя това:
"Но поради що ти, глупави човече, се срамуваш от своя род и се влачиш по чужд език? Но, рече, гърците са по-мъдри и по-културни, а българите са прости и глупави и нямат изтънчени думи. Затова, казва, по-добре да се присъединим към гърците. Но виж, неразумни, от гърците има много народи по-мъдри и по-славни. Оставя ли някой грък своя език и учение и род, както ти, безумни, оставяш и нямаш никакви придобивки от гръцката мъдрост и изтънченост?" Същото може да се каже и за австрийците.

В читанките Паисий не е изобразяван побелял. В училище децата и младежите виждат картината на художника Кою Денчев, на която възрожденецът е изобразен като тъмнокос и силен мъж на около 40 години - възрастта, на която написва "История славянобългарска".

Книгата "Безмълвие" е роман, но не за Паисий, а за някаква фантазия на Неда Антонова. Истинският жив човек Паисий дава живота си за българите. Той събужда народа си и следващите поколения просветители и революционери извоюват българската свобода. И днес книгата на Паисий връща българите към корените им.

"Безмълвие" отправя тежки обвинения към човек, който не може да се защити. Паисий е невинен до доказване на противното, а няма сведения за виновността му. Добре е да оставим Паисий Хилендарски на спокойствие - най-малкото това е заслужил. Би било разумно книгата "Безмълвие" да не се пуска в продажба.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]