Самюъл Бекет: сияйното отсъствие (твърда корица)

Автор: Антоанета Дончева
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Изток-Запад
Брой страници 416
Година на издаване 2022
Корици твърди
Език български
Тегло 627 грама
Размери 14x21
ISBN 9786190110095
Баркод 9786190110095
Категории Теория и история на културата, Културология, Хуманитарни науки, Книги

Доц. д-р Антоанета Дончева е доцент във Философско-историческия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, катедра „Социология на правото, икономиката и иновациите“. Има водени курсове в СУ „Св. Климент Охридски“ и Нов български университет. Била е Erasmus-лектор в Кьолнския университет (2013). Специализирала е в Бари, Италия. Съосновател на списание Philosophia – e-journal for philosophy & culture и член на редакционния му съвет. Член на Семиотичното общество на Америка (Semiotic Society of America) и на Източноевропейския център за семиотични изследвания.

Основните й изследователски интереси са в сферата на семиотиката и философията на изкуствата. Публикувала е в България, Австрия, Италия, САЩ и Китай. Автор е на книгите Маската – свобода и затвор. Проблемът за идентичността в творчеството на Луиджи Пирандело (София: Изток-Запад, 2007) и Азът и Другият в западноевропейската култура на ХХ в. (София: Изток-Запад, 2014).

Маската – свобода и затвор е първата монография от български автор върху творчеството на Пирандело, революционизирал принципните основания на театъра. Главната тема е Пиранделовото установяване и проследяване на разпада на персоналната идентичност, заедно с компенсаторните идеологии, целящи нейно вторично конструиране.

Азът и Другият разгръща темата чрез панорамно историческо изследване на структурирането на персоналната идентичност и извеждане на нейните кризи през ХХ век чрез вглеждане в емблематични произведения и авторски програми.

Задълбочаването в нея формира дял от съдържателния спектър, разгърнат в настоящето изследване на социалната и персоналната ентропия, тълкувана в и чрез творчеството на един от безспорно най-великите автори на ХХ в. Това е първата монография върху Самюъл Бекет в българската академична култура.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]