На кръстопътя на два свята. Стихове

Автор: Владислав Ходасевич, Саша Чорни, Николай Гумильов
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Изток-Запад
Преводач Огняна Иванова
Брой страници 80
Година на издаване 2023
Корици меки
Език български
Тегло 110 грама
Размери 14x21
ISBN 9786190111795
Баркод 9786190111795
Категории Световна поезия, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Попаднали през 1917 година в месомелачката на болшевишкия преврат, напълно променила живота им, двама от поетите, представени в тази книга – Владислав Ходасевич и Саша Чорни, напускат завинаги родината си, а третият – Николай Гумильов, едва трийсет и пет годишен – е убит като „народен враг“. Но както пишат самите те, гордият им дух е останал да лети над мрачната житейска бездна, защото е прозрял безсмъртието.

Владислав Ходасевич (1886–1939)

Поет, преводач и пушкиновед. Роден е в Москва. Внук на известния литератор Яков Брафман, приел православието. Бързо стига до извода, че „при болшевиките литературната дейност не е възможна“ и когато през 1920 г. негова книга е забранена, остава без доходи и пише, без да печата. Смятан за колос в руската поезия. От 1922 г. нататък живее в Германия и Италия, а когато съветското посолство в Рим му отказва продължение на паспорта и след като научава, че Гумильов е бил разстрелян, емигрира във Франция.

В трудно време се е издържал с игра на покер и бридж. Бил е и екскурзовод във Венеция. Живее в Париж, където умира в крайна бедност на 43 години, болен и забравен. Автор е на пет поетични сборника.


Саша Чорни (1880–1932)

Саша Чорни е псевдоним на Александър Михайлович Гликберг. Роден е в Одеса, в еврейско семейство. Нарича себе си Черния Саша, тъй като е имал брат с прякора Белия Саша. Семейството приема православието, за да бъде позволено на петте деца да учат в гимназия. Изключително обичан в Русия лирик и сатирик, той е автор на много сборници със стихове и проза, някои от които били толкова популярни, че претърпели по пет издания. И в Русия, и в емиграция е написал и много книги за деца. В списание „Сатирикон“е наричан Крал на поетите.

Саша Чорни не приема Октомврийската революция. Негови книги – политическа сатира – са изземвани от цензурата. През 1918 г. напуска Русия. Живее в Прибалтика и Германия, по-късно – в Италия. През 1920 г. окончателно емигрира, а през 1924 г. се установява в Париж. Умира, след като участва в гасенето на пожар.


Николай Гумильов (1886–1921)

Роденият в Кронщад Николай Гумильов е смятан за един от големите поети от началото на ХХ век, създател на школата на акмеизма, противопоставяща се на символизма. През 1906 г. изучава в Сорбоната френска литература и живопис. Пътешественик по душа, организира две експедиции в Африка – през 1909 и 1913 г. Първата субсидира с хонорара от издаден поетичен сборник, а за втората има съдействие от Академията на науките. Събира богата колекция за руския Музей по антропология и етнография.

През 1914 г. се записва като доброволец в армията. Награден е с Георгиевски кръст и с ордена Св. Станислав. Изпратен е с руския експедиционен корпус в Париж, където се запознава с Уилям Бътлър Йейтс и Гилбърт Честъртън. Завърнал се в съветска Русия, Гумильов не крие, че е вярващ и убеден монархист. Обвинен в заговор против властта, той е арестуван и разстрелян на 26 август 1921 г. Не се знае мястото на разстрела му, нито къде е погребан.

По време на перестройката се разпространява версията, че имало такъв заговор, но Гумильов е обвинен не за участие в него, а защото не е донесъл за това на управляващите. Според по-късна версия заговор изобщо не е имало – бил е изфабрикуван от ЧК за назидание на противници на съветската власт. Николай Гумильов е реабилитиран едва през 1992 г.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]