Пътят на човечеството

Автор: Одед Галор
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Сиела
Преводач Деян Кючуков
Брой страници 296
Година на издаване 2023
Корици меки
Език български
Тегло 472 грама
Размери 16x23
ISBN 9789542842224
Баркод 9789542842224
Категории Научно-популярни издания, Природни и точни науки, Книги

Каква е била причината човечеството да тъне в нищета през по-голямата част от историята? Какво е предизвикало огромната трансформация в жизнените стандарти от последните два века, бързия икономически растеж, по-високия жизнен стандарт, увеличаването на продължителността на живота? И какво е довело до огромните разлики в развитието в различните части на света и сред различните култури и нации днес?

Отговорите на тези въпроси могат да преобърнат начина, по който разглеждаме миналото и по който мислим за бъдещето. В „Пътят на човечеството“ израелският икономист и мислител Одед Галор предлага отговори, които сочат пътя към едно по-добро бъдеще за цялото човечество. Авторът действа като интелектуален детектив и е посветил цялата си кариера да проучва дълбоко заложените фактори за развитието на човечеството.

Той е създател на „Единната теория на растежа“ – революционна икономическа теория, която променя представите ни за силите, които управляват пътя на човечеството, и за въздействието, което човешката адаптивност, разнообразието и неравенството оказват на развитието ни през цялата история.

В „Пътят на човечеството“ авторът се фокусира върху два въпроса с голямо значение днес: „Защо хората са единственият вид, който е избягал, макар и съвсем наскоро, от живота на ръба на оцеляването?“ и „Защо хората са се развили по толкова различен начин в различните части на света?“. За да отговори на тези въпроси Галор преминава през цялата човешка история, още от появата на човешкия вид, и разглежда различни фактори – генетични, географски, свързани със земеделието, с политическите системи и културните наслагвания, с религиите и дори с лингвистиката, които могат както да помагат, така и да спъват човешкото развитие.

За читателите на „Sapiens: Кратка история на човечеството“ на Ювал Ноа Харари, „По-добрите ангели на нашата природа“ на Стивън Пинкър и „Пушки, вируси и стомана“ на Джаред Даймънд.

Пътеводител на оптимиста за бъдещето… Подобната на „Сапиенс“ история на цивилизацията на Одед Галор предрича щастливо бъдеще за човечеството
The Guardian

Изключително амбициозен опит да се направи в икономиката това, което Нютон, Дарвин и Айнщайн са направили в своите области - да се развие теория, която да обяснява почти всичко.
The New Statesman

Без паралел в своя размах и амбиция… Всички читатели ще научат нещо и за мнозина тази книга ще бъде забележителна.
The Washington Post

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]