Изгубената история

Автор: Елка Димитрова
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Боян Пенев
Брой страници 336
Година на издаване 2001
Корици меки
Език български
Тегло 271 грама
ISBN 954871212X
Баркод 954871212X
Категории Теория и история на културата, Културология, Хуманитарни науки, Книги

Книгата на Елка Димитрова представлява задълбочен и методологически зрял труд, който с безспорните си достойнства успява да намери свое пространство и свой подход в полето на една добре разработена тематика в българската литературна история.
Милена Кирова

В това изследване ерудиция, талант, находчивост, интерпретативни умения и амбиция вървят ръка за ръка.
Мирослав Дачев


„Изгубената история" предлага интерпретация на представителни текстове на българската литература от 20-те години на XX век. Разработени са главно онези техни характеристики, които се оказват пресечни за общия фон на модернизма и конкретиката на националния модел.

Водещата проблемна линия е опозицията мит -история като организиращ модел в модернистичното мислене. В нейните параметри са анализирани някои поетични творби, интертекстуални отношения, както и критически текстове, разчетени като техен пораждащ фон и металитературен завършек. Централна тема на изследването е феноменът на активираното от кризисността отношение между митологизма и историзма и влиянието му върху начина на поетично мислене и съответно - върху начина на писане. Търсени са творби, изразяващи в най-голяма стенен напрегнатата симбиоза между кризата на истеричното съзнание и постсимволистичната поетика.

Книгата е адресирана към една по-скоро академична аудитория, но би представлявала интерес и за кандидат-студентите.

Ключови думи: Вдъхновение за пролет

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Елка Ивелинова Димитрова е родена на 28 август 1971 г. в гр. Плевен. Завършила е Софийския университет, специалност Българска филология. В момента работи в Института за литература при БАН. От 2001 г. е доктор по филология. Темата на дисертацията й е \"Аспекти на митологичното и историчното в българската поезия от 20-те години на ХХ век (Гео Милев, Никола Фурнаджиев, Николай Лилиев, Атанас Далчев)\" (издадена в книга от издателски център \"Боян Пенев\"). Научен сътрудник I-ва степен.

Интересува се от литературна теория, литературна история, философия, психоанализа. Има издадени две стихосбирки, и една книга с литературна критика и история - \"Изгубената история\". През октомври 2002 издаде и сборникът \"Нови анализи на литературни творби - за обучението в 11 клас\". Предстои излизането и на подобен сборник за 12 клас.